Els treballadors que cobren l’SMI rebran una ‘extra’ de fins a 63 euros

El Govern oficialitza la pujada del salari mínim a 1.134 euros bruts en 14 pagues

Els treballadors que cobren l’SMI rebran una ‘extra’ de fins a 63 euros

David Castro

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els treballadors que cobren el salari mínim interprofessional (SMI) hauran de percebre una pagueta en la seva nòmina del febrer de fins a 63 euros bruts. El Govern va aprovar formalment ahir en el seu Consell de Ministres la pujada de l’SMI dels 1.080 euros bruts (en 14 pagues) vigent el 2023 als 1.134 euros que regiran durant aquest any. O el que és el mateix, un increment del 5%, fins als 15.876 euros bruts a l’any.

L’increment oficialitzat aquest mes tindrà efectes retroactius a 1 de gener, fet que obligarà totes les empreses que no estiguessin aplicant ja voluntàriament aquesta referència a compensar els seus empleats per això. I beneficiarà poc menys de 2,5 milions de treballadors a tot Espanya.

Les empreses que ocupin persones i els paguin un salari per sota d’aquests 1.134 euros bruts (en 14 pagues) hauran d’actualitzar la seva nòmina i compensar-los el retard pendent del mes de gener. Per a això les gestories i els departaments de recursos humans han d’abonar en la nòmina del febrer una pagueta d’entre 54 i 63 euros bruts als seus empleats, depenent si habitualment les remuneracions les abonen en 14 o 12 pagues. Segons fonts del Ministeri de Treball, les companyies tenen l’obligació de regularitzar els retards en la nòmina immediatament posterior a la publicació de la revalorització en el BOE. "Millorarà el nivell de vida de 2,5 milions de treballadors", va declarar ahir la portaveu del Govern, Pilar Alegría.

Notícies relacionades

Plusos absorbibles

Un factor que juga en contra dels interessos dels treballadors i que permet a les companyies estalviar-se part de la pujada en determinats supòsits és la capacitat legal d’absorbir complements salarials. Per exemple, si un treballador cobra actualment 1.080 euros de salari base (l’SMI vigent abans de la pujada) i 50 euros extres perquè li toca el torn de nit, a partir d’ara l’empresa només estarà obligada a apujar-li el sou quatre euros, per arribar així a aquest mínim de 1.134euros bruts al mes (en 14 pagues). Li absorbeix el plus i compleix la legalitat, mentre que el company que va de matins cobrarà el mateix.