Catalunya incentiva els joves perquè s’incorporin a la pesca

La Generalitat posa en marxa un programa de pràctiques remunerat amb gairebé 20.000 euros anuals per contracte

Catalunya incentiva els joves perquè s’incorporin a la pesca

MANU MITRU

1
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

La crisi en què hi ha sumit el sector pesquer català, que ha vist com en dues dècades la flota es reduïa a la meitat, necessita un important revulsiu. I això passa, per exemple, per fomentar la incorporació de joves, a més de facilitar la sortida dels productes de la pesca, amb un estímul perquè augmenti el consum i uns preus de venda que permetin cobrir els costos de producció. Les tres qüestions formen la columna vertebral del pla que ha dissenyat la Conselleria d’Acció Climàtica, Pesca i Alimentació per protegir i potenciar una activitat que el 2022 ocupava 1.245 persones, amb un volum de vendes en llotja de 98,27 milions d’euros.

Així, per facilitar el relleu generacional i prevenir l’envelliment del sector, la Generalitat posarà en marxa un programa remunerat d’aprenentatge a bord de les embarcacions destinat a joves aturats que hagin cursat una formació de mariner pescador i la formació bàsica de seguretat. Aquest pla, al qual es destinaran gairebé 20.000 euros anuals per contracte de pràctiques, consistirà en la contractació temporal durant un any dels aprenents, que treballaran acompanyats per un professional amb almenys cinc anys d’experiència al mar. En aquest període formatiu, s’inclouran també cursos sobre pràctiques sostenibles de pesca, marisqueig i conservació dels recursos biològics marins.

19 milions d’euros

Notícies relacionades

El pla, presentat per part del director general de Pesca, Sergi Tudela, i el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, també preveu altres mesures de suport, com una línia d’ajudes dirigides a joves per a l’adquisició de la primera embarcació, dotat amb 300.000 euros. També es treballarà per donar a conèixer els oficis pesquers a través d’escoles i instituts, serveis d’ocupació, mitjans de comunicació, a més d’afavorir l’orientació formativa sobre la professió pesquera.

En total, la Generalitat preveu destinar més de 19 milions d’euros per a les actuacions dirigides a la implementació del pla, que se sumaran als 15 que ja va destinar l’any 2023.