Els preus disparats enfonsen un 34% el consum d’oli d’oliva

La carn i els ous, que van moderar els preus durant el 2023, han augmentat el volum de vendes mentre cau el consum de pa

Els preus disparats enfonsen un 34% el consum d’oli d’oliva

MARÍA JESÚS IBÁÑEZ

3
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

Més carn i ous, però menys oli d’oliva. Les llars espanyoles no han trigat a reaccionar a les oscil·lacions dels preus del cistell de consum i, vist l’encariment generalitzat dels aliments bàsics l’últim any (malgrat l’IVA rebaixat que tenen la majoria), els consumidors han respost com es podria imaginar: les compres d’oli d’oliva s’han desplomat més del 34% en un any, mentre que el de gira-sol, que s’ha erigit en una de les seves alternatives més assequibles, s’ha venut un 20,9% més.

Les últimes dades sobre consum alimentari a la llar, publicades pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació mostren, amb tot, que el nivell de compres d’alimentació i begudes es va estabilitzar el novembre passat, amb un 0,4% més de volum respecte al mateix mes del 2022, malgrat que la pujada del preu mitjà del 7% va portar a gastar un 7,4% més.

Al costat de la previsible caiguda de l’oli d’oliva, també el consum de pa (-3,1%) i el de fruites fresques (-2,2%) van retrocedir a les llars fins al novembre del 2023, l’últim mes del qual hi ha dades disponibles, tot i que en contrapartida va augmentar sobretot el de carn (+10,3%) i el d’ous (+6,3%).

Entre les primeres, destaca la de pollastre, que es va vendre un 16,75% més, seguida per la de porc, amb un increment del 14,44% i, finalment, per la de vedella, amb un 4,2% d’augment. La de xai va seguir la tendència dels últims anys i va registrar un nou descens, aquesta vegada del 28,62%, segons indiquen les dades del ministeri.

"Les produccions de pollastre i d’altres aus s’han normalitzat gràcies al descens del preu dels cereals i això ha permès que els preus d’aquestes carns siguin ara una mica més assequibles", assenyala Josep Capdevila, majorista a Mercabarna i membre de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició. Això, malgrat que el sector carni és un dels que no es beneficia del descompte de l’IVA que aplica el Govern.

Gra d’Ucraïna

El pollastre, com el porc i la vedella, han pogut reduir els preus gràcies, entre altres coses, a l’entrada massiva del gra provenent d’Ucraïna, que ha abaratit, al seu torn, els preus del pinso que mengen els animals, que solen viure estabulats o en granges. Capítol a banda és el xai, que a diferència dels altres caps de bestiar, s’alimenta a camp obert. "Hi ha molt poc oví aquest any i és car, per culpa de la sequera", reconeixia fa unes setmanes Martí Colomer, el portaveu del sector en el Gremi de Majoristes de Mercabarna.

La fruita fresca va perdre importància al cistell de consum el novembre passat, i malgrat que el consum de plàtan i kiwi va augmentar, aquesta pujada no va ser suficient per compensar la caiguda que van experimentar taronges, mandarines, pomes i peres, segons les dades recollides per Agricultura. Així, en el còmput de l’últim any, la fruita va registrar una disminució de consum del 2,24%.

Notícies relacionades

També es van reduir les compres d’hortalisses fresques, en aquest cas en un 3,65%. Hi va haver productes com el tomàquet, l’enciam i els pebrots que van registrar descensos importants. En concret, del 8% per al primer, del 5,7% per al segon i del 7,6% per als tercers. I tot i que les vendes de cols van créixer un 2,7%, el descens del 12,2% en la mongeta tendra va tenir molt de pes.

El mes de novembre va donar un respir a pescadors i peixaters, amb un creixement en la compra de productes del mar del 3,6%. El repunt va ajudar a alleujar la situació d’un sector que ha tingut una contracció global del consum del 4,0%.