Els drets dels consumidors

El TJUE manté obert el termini per reclamar les despeses hipotecàries

El tribunal europeu amplia de forma indefinida el termini per reclamar-ne la devolució 

La sentència anul·la el criteri que dimarts fos l’últim dia

Segons la sentència, es poden sol·licitar unes quantitats que van de 1.500 a 3.000 euros de mitjana

El TJUE manté obert el termini per reclamar les despeses hipotecàries

ROSA MARÍA SÁNCHEZ

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El termini perquè els consumidors puguin reclamar a la seva entitat financera la devolució de les despeses per constitució d’una hipoteca anterior al 2019 (any en què es va aprovar la nova llei hipotecària) no va acabar aquest dimarts 23 de gener, com interpretaven els que afirmaven que aquest dret caducaria cinc anys després de les sentències emeses pel Tribunal Suprem el 23 de gener del 2019. A la pràctica, una sentència del Tribunal de Justícia Europeu (TJUE) emesa ahir amplia de manera indefinida (no definida) el termini per reclamar unes quantitats que oscil·len entre 1.500 i 3.000 euros de mitjana.

La sentència del TJUE dicta que la data d’emissió de les sentències per part del Tribunal Suprem (23 de gener del 2019) no és vàlida per iniciar el compte enrere del termini durant el qual es poden reclamar aquestes despeses de notaria, gestoria, registre i taxació. El TJUE també anul·la la interpretació dels que opinaven que el termini per reclamar les despeses havia d’acabar 10 anys després d’haver-los satisfet (amb aquesta interpretació, estarien fora totes les hipoteques constituïdes després del gener del 2014).

Res d’això. Segons la sentència del TJUE, qualsevol termini per reclamar només pot començar a comptar des del moment en què el consumidor hagi conegut "el caràcter abusiu" de les clàusules. I afegeix que la publicació d’una "interpretació jurisprudencial" dels tribunals nacionals (el tribunal Suprem, en aquest cas) no serveix com a "prova que es compleix el requisit relatiu al coneixement, per part del consumidor, del caràcter abusiu d’aquesta clàusula i de les conseqüències jurídiques que se’n deriven".

Defensar l’usuari

A la pràctica, segons interpreta l’associació de consumidors financers Asufin, la sentència del TJUE rebutja que el termini per reclamar les despeses hagi acabat ja. I no només això, sinó que l’amplia de forma no definida. "Es manté la possibilitat de continuar defensant els consumidors en matèria de despeses d’hipoteca", afegeixen des del despatx d’advocacia Arriaga Asociados.

Pràcticament totes les persones que van firmar una hipoteca amb el seu banc abans de la llei hipotecària del 2019 van haver d’afrontar la factura del notari, gestoria, registre i taxació (la nova llei ja va aclarir que aquestes despeses correspondrien a l’entitat a partir de llavors).

El 2019 Tribunal Suprem va declarar abusiva aquesta clàusula i establint la devolució del 50% de les despeses notarials i la totalitat de la resta. No obstant, la qüestió que va quedar sense resoldre era la del termini per reclamar unes quantitats que oscil·len entre 1.500 i 3.000 euros de mitjana.

És precisament aquest interrogant el que havia de resoldre el TJUE, al qual l’Audiència Provincial de Barcelona va plantejar dos escenaris possibles (la data en què es van pagar les despeses i la publicació de les sentències) a través d’una petició de decisió prejudicial plantejada el desembre del 2021 que afectava litigis relacionats amb hipotecats de CaixaBank, BBVA, Banco Santander i Banc Sabadell. La resposta, en forma de sentència, va arribar ahir.

Notícies relacionades

Segons Asufin, la sentència del TJUE determina que "per molta jurisprudència que existeixi, el consumidor coneix l’abusivitat de la seva clàusula quan obté la sentència ferma. És aquest fet, i no d’altres, el que fa córrer els terminis, que tampoc poden computar a partir del pagament de les factures, com defensen les audiències provincials de Barcelona i de les Balears".

Patricia Suárez, presidenta d’Asufin, va celebrar ahir la sentència europea, que "corregeix el Tribunal Suprem, les audiències provincials i fins i tot els bancs a l’establir que el consumidor no tenia per què conèixer la jurisprudència per reclamar". "El TJUE no ha establert termini; d’això es tracta, precisament", van dir des d’Asufin.