Apunt

Que poc dura el bon rotllo

1
Es llegeix en minuts
Que poc dura el bon rotllo

AP Photo/Markus Schreibe

Ni un dia havia passat després de la reunió de Pedro Sánchez amb una dotzena de presidents i directius de mutinacionals de l’Ibex 35 a Davos, i Govern i empresaris ja tornaven a exhibir sense pudor enfrontaments en públic. Els que van estar en aquella petita habitació de Davos van explicar que la reunió s’havia celebrat en un clima cordial i distès i que no s’hi va parlar de cap dels temes més difícils que últimament enfronten les dues parts, com els nous impostos a la banca i les energètiques.

Poques hores havien passat d’això quan el conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz, va aprofitar la seva intervenció en un debat al Fòrum de Davos per titllar d’"ideològica" la política energètica d’Europa per descarbonitzar l’economia. "Hem de descarbonitzar el món, és veritat. Però descarbonitzar no significa electrificar", va proclamar Imaz abans de defensar que la transició de les petroleres cap als biocombustibles mereix ser valorada com a part d’aquest procés. No és la primera ni la segona vegada que Imaz diu aquestes coses, però aquest cop la vicepresidenta Teresa Ribera va reaccionar amb virulència: va criticar el "negacionisme i retardisme" i també el "populisme" d’Imaz, de qui va dir que se sentia decebuda.

Notícies relacionades

No havien passat ni 24 hores des que Sánchez havia trucat a les empreses per superar "els vells postulats neoliberals" que presenten Estat i empresaris com "rivals sitèmics". Llavors, la vicepresidenta Yolanda Díaz va carregar contra els elevats sous dels directes i el president de la CEOE, Antonio Garamendi, va reaccionar criticant l’"intervencionisme de república bananera" de la ministra. Garamendi va dir que la patronal està disposada a parlar de la reducció de la jornada laboral, però "no perquè vingui una senyora a imposar-nos el seu criteri".

Ni una jornada havia passat d’aquella reunió de Davos en la qual, segons assistents, no es va parlar dels impostos extraordinaris a la banca i les energètiques quan el president del BBVA, Carlos Torres, va declarar al diari Expansión que "l’impost a la banca perjudica tota l’economia espanyola i no ha d’existir". Massa poc dura el bon rotllo.