Alemanya crida a preparar l’economia per si Trump arriba a un segon mandat

El ministre alemany de Finances afirma en un debat a Davos que Europa ha «de reforçar la competitivitat». Lindner defensa la necessitat d’aplicar «reformes estructurals» al seu país

Alemanya crida a preparar l’economia per si Trump arriba a un segon mandat

Hollie Adams / Bloomberg

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El Fòrum Econòmic Mundial, denominat WEF per les seves sigles en anglès, va clausurar ahir a la localitat suïssa de Davos la 54a edició entre auguris de desacceleració econòmica, el temor d’una escalada bèl·lica al Pròxim Orient i la incertesa pels processos electorals previstos a més de 70 països, inclosos els Estats Units al novembre. La possibilitat que Donald Trump es converteixi, definitivament, en candidat del Partit Republicà i l’eventualitat del seu hipotètic triomf davant l’actual president demòcrata, Joe Biden, ja s’han instal·lat al radar de riscos i oportunitats del món econòmic.

"Parlem massa de Donald Trump a Europa, i crec que ens hauríem de preparar per reforçar la competitivitat de la nostra economia. És el millor que podem fer per preparar-nos davant un segon mandat de Trump", va expressar el ministre alemany de Finances, Christian Lindner, en el marc del Fòrum de Davos, en una taula de debat que va prendre el títol de Perspectives globals de l’economia.

Després d’una recessió del PIB alemany del 0,3% en el conjunt de l’any 2023, el ministre germànic va admetre que la perspectiva de creixement per al 2024 "no és massa alta", si bé va afegir que l’economia alemanya ha demostrat ser resilient. "Alemanya no és un home malalt. Després d’un període molt exitós, Alemanya és un home cansat després d’una nit massa curta", va explicar Lindner estirant metàfores. "I les baixes expectatives de creixement són un toc d’atenció per prendre una bona tassa de cafè, fer les reformes estructurals i després continuarem sent una economia exitosa".

Economia a prova de Trump

La taula de debat Perspectives globals de l’economia ha sigut l’última d’aquest Fórum de Davos, abans de la sessió de clausura per part del seu president, el noruec Borge Brende. A la taula, junt amb el ministre alemany, van participar la presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde; el president de Singapur, Tharman Shanmugaratnam; el ministre de Finances de l’Aràbia Saudita, Mohammed al-Jadaan; la presidenta de l’Organització Mundial del Comerç, Ngozi Okonjo-Iweala; el president de la firma inversora Carlyle, David M. Rubenstein, i la periodista Francine Lacqua com a moderadora.

Durant el debat de la taula es va formular la qüestió de si un hipotètic retorn de Trump faria augmentar la fragmentació econòmica mundial. "És difícil saber si l’economia mundial està a prova de Trump", va respondre el president de Carlyle Group, una de les firmes inversores més grans del món. "La gent hauria de reconèixer que (Trump) és una força política seriosa i no s’hauria de deixar de banda la possibilitat que sigui elegit, tot i que molta gent a Europa no en sigui seguidora", va advertir David Rubenstein, president de Carlyle. Rubenstein va vaticinar que la Reserva Federal concentrarà en el primer semestre de l’any la seva previsible rebaixa dels tipus d’interès per evitar que les retallades es puguin interpretar com un possible suport de l’autoritat monetària a Biden.

"El millor és cooperar"

Siguin com siguin els resultats electorals dels Estats Units, el mes de novembre, "hem de ser un soci atractiu a alt nivell i també hem d’establir un bon partenariat amb els Estats Units. El millor és cooperar entre nosaltres per reforçar-nos. És la millor manera de preparar-nos davant les eleccions americanes", va proposar Lindner.

Notícies relacionades

I en la mateixa línia es va expressar la presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde. "La nostra millor defensa és l’atac. I per poder atacar cal ser fort, tenir un mercat sòlid i un veritable mercat únic", va dir Lagarde. En aquest sentit, la francesa va expressar la seva confiança que l’informe encarregat per la Comissió Europea a l’ex primer ministre italià i expresident del BCE Mario Draghi serveixi per considerar propostes que permetin avançar en el mercat únic europeu.

I la presidenta de l’Organització Mundial del Comerç, Ngozi Okonjo-Iweala, va assenyalar que, independentment dels resultats electorals, és necessari continuar apostant pel comerç mundial com a gran motor de desenvolupament global. La nigeriana va pronosticar que, malgrat totes les incerteses que planegen sobre l’economia mundial, el comerç global el 2024 "serà millor que el del 2023". "Som més optimistes per al 2024 i preveiem un creixement del 2,3%" del comerç internacional, va assenyalar.