La productivitat espanyola cau el 7,3% des d’inicis de segle

La bretxa entre Espanya i la Unió Europea en renda per habitant s’ha ampliat del 2,4% al 14,4% des de l’any 2000

La productivitat espanyola cau  el 7,3% des d’inicis de segle

rosa maría sánchez

1
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

La capacitat de produir de l’economia espanyola per hora de treball i per capital invertit ha caigut el 7,3% des de començament de segle, cosa que ha fet augmentar la bretxa d’ineficiència que separa Espanya d’altres països que sí que han aconseguit importants millores en el mateix període, com ara els Estats Units (+15,5%), Alemanya (+11,8%), el Regne Unit (+8,8%) i França (+0,8%).

Igual que Espanya, Itàlia també ha perdut eficiència de la seva força laboral i del seu capital en aquest mateix període, amb un retard (-5,1%), segons les dades analitzades pel primer informe de l’Observatori de la Productivitat i la Competitivitat a Espanya (OPCE) que han posat en marxa la Fundació BBVA i l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (Ivie).

Notícies relacionades

L’estudi remarca que la falta d’avanços en la productivitat total dels factors (PTF) frena el creixement del PIB per habitant i amplia la bretxa amb aquells països que sí que aconsegueixen millorar la seva eficiència. Així, es calcula que la distància entre Espanya i la Unió Europea en renda per habitant ha crescut del 2,4% el 2000 al 14,4% el 2022.

"Espanya continua per sota de la Unió Europea en el nivell d’aquest indicador que mesura l’eficiència amb la qual les empreses utilitzen el treball i el capital disponible (maquinària, equips, actius immobiliaris, infraestructures) per generar valor afegit", assenyala l’informe, dirigit pels investigadors Francisco Pérez, Matilde Mas, Dirk Pilat i Juan Fernández de Guevara.

Temes:

BBVA