Aval europeu a l’acció col·lectiva contra les clàusules terra

L’advocada general del Tribunal de Justícia de la UE recolza que es faci un control de transparència dels contractes

Aval europeu a l’acció col·lectiva contra les clàusules terra

ARCHIVO

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

L’advocada general del Tribunal de Justícia de la UE, Laila Medina, avala l’acció col·lectiva impulsada per l’Associació d’Usuaris de Bancs i Caixes d’Estalvi i Assegurances d’Espanya (Adicae) contra més d’un centenar d’institucions financeres que operen a Espanya per les clàusules terra. En un dictamen preliminar emès ahir conclou que la transparència de les clàusules terra incloses en els contractes de préstec hipotecari pot ser examinada en el marc d’una acció col·lectiva.

Notícies relacionades

"Això és així fins i tot en el marc d’una acció dirigida contra més d’un centenar d’institucions financeres espanyoles", assenyala en la seva recomanació, que, tot i que no és vinculant, acostuma a ser seguida en la majoria dels casos pel Tribunal de Justícia de la UE en la seva sentència final. El pronunciament es refereix a una acció col·lectiva empresa per Adicae en contra de 101entitats financeres. Aquesta associació pretén que aquestes entitats cessin en l’ús de les clàusules terra ("acció de cessació") i que es tornin les quantitats pagades en aplicació d’aquestes clàusules ("acció de restitució").

Després d’efectuar crides en mitjans de comunicació de difusió nacional, 820 consumidors es van personar en suport de l’acció col·lectiva. A l’haver vist desestimades les seves pretensions en dues ocasions, els bancs van interposar un recurs davant el Tribunal Suprem que té dubtes sobre l’adequació del procediment col·lectiu per portar a terme un control de la transparència de les clàusules terra per apreciar si revesteixen caràcter abusiu.