Hisenda apujarà a 7.032 euros la deducció per rendes del treball

El Govern també elevarà la quantia de l’obligació de declarar l’IRPF i el mínim exempt perquè l’augment del salari mínim no comporti tributar més

Hisenda apujarà a 7.032 euros  la deducció per rendes del treball

El Periódico

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El Ministeri d’Hisenda ha posat en marxa tres modificacions en l’impost sobre la renda, que entraran en vigor amb efecte retroactiu des de l’1 de gener i que tenen per objectiu últim evitar que la pujada del salari mínim interprofessional des dels 1.080 euros del 2023 als 1.134 (per 14 pagues) d’aquest any es tradueixi en una tributació més gran en l’IRPF. Els canvis es concreten en un esborrany de reial decret que Hisenda va sotmetre ahir a informació pública.

El mínim exempt de retenció serà de 15.

875 euros. En l’actualitat, existeix un mínim exempt de retenció a compte de l’IRPF de 15.000 euros a l’any. És a dir, en les nòmines mensuals de salaris que corresponen a un "brut" anual de 15.000 euros, l’ocupador no està obligat a practicar cap retenció a compte de l’IRPF. Per evitar que la pujada del salari mínim el 2024 es tradueixi en un perjudici fiscal, Hisenda ja va anunciar dilluns la seva intenció d’apujar el mínim exempt de retenció. A l’esborrany de reial decret s’aclareix que el mínim se situarà en 15.875 euros, que és la mateixa quantitat en la qual quedarà la quantia anual de l’SMI. "D’aquesta manera, el salari mínim interprofessional no quedaria subjecte a retenció", segons assenyala l’esborrany.

Aquest mínim exempt de retenció serà superior en funció de les circumstàncies familiars del contribuent i podrà arribar a 19.262 euros per al cas d’un treballador amb dos fills o més i un cònjuge amb rendes inferiors a 1.500 euros a l’any (en l’actualitat aquest màxim és de 19.241 euros)

Els salaris pròxims al nou SMI "també es veuen afectats per la millora", assenyala el text. Es preveu que els rendiments "nets" (no bruts, en aquest cas) de fins a 19.747,5 veuran reduïdes les seves retencions o ingressos a compte.

La deducció general per rendes del treball puja a 7.

302 euros. A l’hora de fer la declaració de la renda, els assalariats amb un sou net inferior a 13.115 euros anuals es poden beneficiar en l’actualitat d’una reducció de 5.565 euros anuals. L’esborrany de reial decret anticipa que l’elevació del mínim exempt de retenció fins als 15.875 euros "serà acompanyada d’una posterior elevació de la reducció per rendiments del treball". Així, els treballadors amb un salari net igual o inferior a 14.852 euros el 2024 podran beneficiar-se d’una reducció general més gran per rendes del treball, de 7.302 euros (1.737 euros més) quan l’any que ve presentin la seva declaració.

La reducció quedarà dins d’una forquilla d’entre 7.302 euros (per a salaris nets de fins a 14.852 euros) i 0 euros (a partir de salaris nets de 19.747,5 euros), en funció d’una fórmula matemàtica que fixa la norma.

Notícies relacionades

Obligació de declarar l’IRPF.

En l’actualitat estan obligades a presentar la declaració de la renda totes les persones que hagin ingressat més de 22.000 euros d’un únic pagador o 14.000 euros de diversos pagadors (en aquest cas, la suma dels ingressos percebuts pel segon i la resta han de superar els 1.500 euros a l’any). A l’esborrany de reial decret s’anticipa una posterior elevació de la quantitat de l’obligació de declarar. L’objectiu últim de tots els canvis previstos és "evitar que la rebaixa en la quantia de la retenció derivada del nou marc reglamentari no es consolidi en la declaració anual en cas d’estar obligat a presentar-la", segons assenyala el text sotmès a informació pública.

Temes:

Govern IRPF