Brussel·les accepta la proposta de Renfe de venda de bitllets

L’operador ferroviari es compromet a obrir el servei a altres plataformes

Brussel·les accepta la proposta de Renfe de venda de bitllets

Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La Comissió Europea ha acceptat els "compromisos jurídicament vinculants" oferts per Renfe per obrir a la competència la venda de bitllets per internet. L’operador ferroviari espanyol s’ha compromès a subministrar a les plataformes competidores, que venen bitllets, tot el seu contingut així com dades en temps real relatives als seus serveis de transport ferroviari de passatgers. Aquests compromisos resolen les "reserves preliminars" de competència plantejades fa gairebé un any per Brussel·les.

"La decisió adoptada obre a la competència la venda de bitllets en línia a Espanya. A partir d’ara, les plataformes independents de venda de bitllets tindran accés a tota la informació necessària per innovar i competir eficaçment amb els canals de distribució en línia de Renfe", va celebrar la vicepresidenta executiva i responsable de competència de la Comissió, Margrethe Vestager. Segons la danesa, la decisió és "crucial" perquè hi hagi uns serveis ferroviaris "més assequibles" i un transport més "respectuós" amb el medi ambient.

Va ser l’abril del 2023 quan la Comissió Europea va llançar una investigació formal sobre Renfe davant la sospita que la companyia podia haver abusat de la seva posició dominant en el mercat espanyol del transport ferroviari de passatgers al negar-se a proporcionar a les plataformes de venda de bitllets competidores el contingut complet de la seva gamma de bitllets, descomptes i característiques així com dades en temps real relacionades amb els seus serveis de transport de passatgers

La Comissió va arribar a la conclusió que la negativa de Renfe podria haver impedit a les plataformes rivals competir amb els canals digitals directes propis de Renfe, en detriment dels consumidors. Aquest comportament, segons Brussel·les, podria infringir les normes de competència de la UE, que prohibeixen l’abús de posició dominant.

Bateria de compromisos

Notícies relacionades

Per donar resposta als dubtes de Brussel·les, Renfe va oferir un paquet de compromisos. Entre el 26 de juny i el 8 d’agost del 2023, la Comissió va sotmetre a prova aquests compromisos i va consultar tots els tercers interessats per comprovar si aclaririen els problemes en matèria de competència. En vista del resultat d’aquesta prova de mercat, Renfe va modificar els compromisos inicialment proposats i va oferir diverses respostes,

En primer lloc, posar a disposició de les plataformes de venda de bitllets de tercers tots els continguts actuals i futurs i les dades en temps real. Aquest compromís es farà efectiu a tot tardar el 29 de febrer del 2024, amb algunes excepcions limitades.