Subsidi d’atur

La UE dona marge a Espanya per accedir al quart pagament dels fons

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El no de Podem al Congrés a la reforma del subsidi d’atur, una de les 60 fites el compliment de les quals és necessari per accedir al quart pagament del pla de recuperació, ha obligat el Govern a obrir una doble negociació per garantir l’accés als 10.000 milions d’euros associats a aquest desemborsament dels fons del programa Next Generation EU: amb Brussel·les i a nivell domèstic amb els agents socials. La Comissió Europea ha optat per donar marge a l’Executiu, abans de pronunciar-se sobre la petició del desemborsament.

Espanya va sol·licitar el quart pagament el 20 de desembre i l’Executiu comunitari està avaluant la petició. Habitualment, el termini d’anàlisi és de dos mesos tot i que pot prolongar-se. De moment, Brussel·les ha concedit un mes addicional a causa de l’aturada de Nadal tot i que aquest termini podria estendre’s. "El període d’avaluació s’ha estès un mes i pot estendre’s encara més. No és una cosa inusual. Similars extensions han sigut acordades amb Romania, Bulgària, Itàlia i Xipre en sol·licituds de pagament prèvies", explica un portaveu de la Comissió Europea.

Notícies relacionades

Això significa que Brussel·les tindria fins a finals de març per analitzar la sol·licitud, tot i que podria estendre’s si ho pacta amb Madrid. Una extensió que ofereix un baló d’oxigen al Govern d’Espanya per mirar d’accelerar la reforma del subsidi d’atur, una cosa que ja ha anunciat la vicepresidenta de Treball, Yolanda Díaz.

¿Què passa si no hi ha acord abans que Brussel·les emeti el seu veredicte? En aquest cas, la Comissió Europea podria aprovar un desemborsament parcial dels 10.000 milions, tal com preveu el reglament del fons de recuperació. "Si la Comissió avalua que no es compleixen les fites i els objectius associats a un pagament, la Comissió podrà suspendre el pagament de tot o part de la contribució financera corresponent i, en el seu cas, del préstec, expliquen des de l’Executiu comunitari.