Mercats

Grifols puja el 0,25% en borsa a l’assegurar la venda de la filial a la Xina

La farmacèutica vendrà el 20% de la seva participada a Haier Group Corporation en una operació valorada en 1.600 milions d’euros

Grifols puja el 0,25% en borsa a l’assegurar la venda de la filial a la Xina

ROSA MARÍA SÁNCHEZ JUAN CARLOS LOZANO

2
Es llegeix en minuts
PAULA BLANCO

Les accions del grup d’hemoderivats van recuperar la confiança dels inversors a primera hora de la jornada d’ahir després de la publicació d’un informe demolidor del fons baixista nord-americà Gotham City Research en què se l’acusa de "maquillar" els seus comptes i va obrir amb una pujada de fins al 7%. L’efecte es va diluir al llarg de la sessió i els títols de Grifols van tancar amb un tímid avenç del 0,25% impulsat per la reafirmació de la venda de la seva filial a la Xina. A última hora de la nit de diumenge passat, Grifols va deixar clar en una comunicació a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que la informació de Gotham City Research no afectarà la venda del 20% de la seva participat Shangai Raas. "Continuem treballant per tancar l’acord, tal com es va plantejar originalment", va manifestar la vicepresidenta de Haier Group Corporation, Lixia Tan, sobre l’operació valorada en uns 1.600 milions d’euros que es completarà durant la primera meitat del 2024.

L’Ibex va començar la setmana cedint un 0,18%, fins a situar-se en els 10.076,9 punts, després que divendres es quedés al tall dels 10.100 punts. En tan sols quatre dies, els títols de Grifols han perdut un 38% del seu valor, uns 4.800 milions d’euros. Les caigudes es van iniciar dimarts passat, data de publicació de l’informe del fons baixista. Els seus títols van caure un 25,9%, tot i que van arribar a descendir fins a un 50%. Dimecres va recuperar part del perdut amb una alça del 12%, però dijous va tornar a deixar-se un 16,2% després de la conferència telefònica mantinguda amb inversors per aclarir els dubtes sembrats sobre Gotham City Research.

Aquell mateix dia, a més, va coincidir amb una referència errònia sobre la farmacèutica llançada per Reuters en què s’afirmava que Santander hauria optat per la rebaixa més dràstica del preu objectiu sobre Grifols al fixar-lo en 9,90 euros per acció, una dada que va ser posteriorment negada per l’entitat bancària i rectificada per l’agència.

Deute subestimat

Notícies relacionades

Gotham va posar a la picota la venda de Grifols a Scranton Enterprises, el vehicle inversor de la família fundadora, de dues empreses el 2018, BPC i Haema, i comptabilitzar els beneficis de totes dues tant en el grup com a Scranton. Alhora, el fons baixista creu que el deute declarat per la farmacèutica està subestimat en almenys 920 milions, principalment pels moviments financers entre la companyia catalana i Scranton, que posseeix el 8,4% de Grifols. La CNMV investiga els vincles entre les dues companyies i ha sol·licitat a l’empresa conèixer qui són els 22 inversors a Scranton, dels quals tres pertanyen a la família fundadora, segons va revelar el president executiu i CEO de Grifols, Thomas Glanzmann, durant la trobada amb inversors.

En la conferència telefònica, Glanzmann va reconèixer marge de millora en la governança i la comunicació, però va criticar el document publicat de Gotham. "Gotham només buscava obtenir plusvàlues i va actuar per interès propi, i va utilitzar informació per suggerir irregularitats que ja havien sigut revisades i aprovades pels reguladors i una auditora".

Temes:

Grifols