Modificació fiscal

El Govern elevarà el mínim exempt d’IRPF el 2024 per la pujada de l’SMI

Les retencions en les nòmines s’aplicaran per sobre dels 15.000 euros a l’any per tal que l’alça salarial no impliqui més tributació

Rajoy va advertir que el 44% de l’augment del salari mínim se’l quedaria l’Estat a través del tribut Hisenda recorda que l’impost sobre la renda sempre s’ha adaptat i que aquest any no serà diferent

El Govern elevarà el mínim exempt d’IRPF el 2024 per la pujada de l’SMI

Rosa María Sánchez

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El Ministeri d’Hisenda ha anunciat la seva intenció d’incrementar el mínim exempt en l’impost sobre la renda del 2024 per sobre de la quantitat actual dels 15.000 euros. L’objectiu és evitar que la pujada del salari mínim interprofessional (SMI) prevista per a aquest any –fins als 1.134 euros per 14 pagues, fins a un total de 15.876 euros a l’any– comporti un augment excessiu de les retencions a compte de l’IRPF que redueixi el sou net que al final arriba a la butxaca dels treballadors.

Segons fonts d’Hisenda, el Govern central, sempre que ha apujat l’SMI, ha compassat la mesura amb modificacions en l’IRPF i aquest any no en serà una excepció. La nova normativa per adaptar les retencions a compte de l’IRPF a l’augment del mínim exempt es preveu aprovar al mateix Consell de Ministres en el qual pugi l’SMI. Més tard serà necessari modificar la normativa de l’IRPF, probablement en el projecte de pressupostos generals de l’Estat per al 2024.

L’anunci del Ministeri d’Hisenda es produeix poc després que el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, reclamés ahir que s’incrementi el mínim exempt de tributació en l’IRPF, que actualment és en els 15.000 euros, perquè els treballadors percebin el 100% de l’increment del salari mínim interprofessional (SMI), en el seu sou net.

Proposta del PP

En un esmorzar informatiu de Nova Economia Fòrum, Feijóo va advertir que després d’apujar el Govern central un 5% l’SMI fins als 1.134 euros bruts, "gairebé la meitat de l’increment" se’l quedarà l’Estat a través de la tributació de l’IRPF, en concret el 44%. Per això, el líder del PP va proposar elevar el mínim exempt de tributació a 15.866 euros. "Aquesta és la nostra proposta, ja veurem si aconseguim vots a favor. Entenc que si hi ha partits progressistes a la Cambra hi votaran a favor", va assenyalar Feijóo.

En l’actualitat, l’import mínim exempt de retenció per a rendiments del treball se situa en 15.000 euros a l’any, per al cas d’un contribuent sense fills. El mínim exempt arriba a 19.241 euros a l’any per al cas d’un contribuent amb dos fills o més i amb un cònjuge que no obtingui rendes superiors a 1.500 euros.

Dos milions de treballadors

Segons els càlculs del PP, al passar el salari mínim de 15.120 a 15.876 euros bruts anuals, la retenció a compte de l’IRPF passaria de 39,31 a 286,15 euros a l’any, si no s’adapta el mínim exempt, per a cadascun dels prop de dos milions de treballadors a jornada completa subjectes a l’SMI (2,5 milions si s’hi sumen els de jornada a temps parcial). A més, la cotització a la Seguretat Social a compte del treballador puja en 51,93 euros. Així el PP calcula que Hisenda i Seguretat Social es queden amb el 44,72% de la pujada i que això permetria una recaptació addicional de 1.137 milions a les caixes d’Hisenda i de la Seguretat Social.

Notícies relacionades

Poc després, des del Ministeri d’Hisenda es va respondre que el Govern central sempre que ha apujat l’SMI ha compassat la mesura amb modificacions en l’IRPF per evitar un impacte excessiu en les retencions. I aquesta vegada no en serà una excepció.

Fonts d’Hisenda recorden que quan el PP governava, un treballador que guanyés 15.876 euros a l’any pagava 1.111 euros per retencions en l’IRPF. El 2023, aquest mateix contribuent va pagar 325 euros per retencions, cosa que suposa un 70% menys que amb el PP, calculen aquestes mateixes fonts, que anticipen que el 2024 tributarà encara menys quan s’actualitzi la normativa de l’IRPF a la nova pujada de l’SMI.