La inflació va tancar el 2023 en el 3,1% gràcies al fre dels aliments

L’any passat va acabar amb un increment del menjar del 7,3% i amb un descens del 6,4% en els preus de l’energia

La inflació va tancar el 2023  en el 3,1% gràcies al fre dels aliments
3
Es llegeix en minuts
R. M. S.

La inflació va aconseguir tancar el 2023 amb una taxa del 3,1% el mes de desembre molt per sota del 5,7% amb què va finalitzar l’any 2022. Les dades definitives de l’índex de preus de consum (IPC) de desembre publicats ahir per l’Institut Nacional d’Estadística confirmen l’avançat pel mateix INE el dia 29 del mes passat i mostren que la taxa d’inflació es va retallar una dècima respecte al 3,2% del mes anterior amb ajuda, sobretot, d’uns aliments els preus dels quals, de mitjana, no es van apujar respecte a novembre, malgrat l’eufòria de les festes de Nadal.

Segons les dades de l’INE, l’IPC mensual del grup d’aliments i begudes no alcohòliques va ser del 0%, respecte a novembre. En taxa anual, l’índex de preus d’aquest grup de béns va resultar el 7,3% més car que el desembre del 2022. Es tracta d’una inflació encara molt elevada, si bé cal reconèixer que se situa per sota del 9% que va marcar al novembre i que és menys de la meitat de la taxa que s’anotava quan va començar l’any (15,4%) i del màxim del 16,5% que es va assolir al març.

L’oli d’oliva, protagonista indiscutible de la inflació dels aliments al llarg del 2023, va tornar a pujar el desembre respecte al mes de novembre (el 0,5%), de manera que a l’acabar l’any aquest producte encara era el 54,6% més car que el desembre del 2022.

Pujades el mes de Nadal

Dins del grup dels aliments, les pujades mensuals més grans el mes de Nadal van correspondre al be (4,4%) i el peix (1,2%), mentre que es van anotar descensos mensuals en fruites fresques (-2,9%), llegums i hortalisses (-0,9%) i begudes alcohòliques (-1,6%). Si es mira el conjunt de l’any, continua destacant l’encariment de l’oli d’oliva (54,6%) i el del conjunt d’olis i greixos (36,3%), així com les pujades de llegums i hortalisses fresques (13,2%), fruita (11,8%), porcí (12,3%) i oví (9,7%). La pujada anual dels ous retalla fins al 4,4% i la del sucre, fins al 6,2%, mentre que el preu mitjà de la llet es va situar al desembre l’1,3% més barat que el mateix mes del 2022.

Per al servei d’estudis Caixabank Research, els signes de millora s’aprecien, per exemple, en el fet que la proporció de la cistella de consum amb una taxa d’inflació inferior al 2% va augmentar 6 punts, el 34%. D’altra banda, la proporció de productes la inflació de la qual va ser superior al 20% va baixar a l’1% (1 punt menys que al novembre); de fet només l’oli d’oliva (4,6%) i el transport de passatgers per mar (25,8%) superen aquest llistó, del que encara està massa a prop la rúbrica dels paquets turístics nacionals (17,9%).

En línies generals, les dades publicades per l’INE expressen que, tot i que amb alguns alts i baixos, la inflació del 2023 va discórrer per un camí descendent gràcies, sobretot, a la retallada continuada dels preus de l’energia i malgrat l’encariment dels aliments, la taxa d’augment del qual només va aconseguir baixar dels dos dígits en els tres últims mesos de l’any.

Al desembre els preus dels productes energètics van resultar el 6,4% més barats que en el mateix mes de l’any anterior, i els d’aliments i begudes no alcohòliques, el 7,3% més cars. Si es descompten els preus més volàtils de l’energia i dels aliments no elaborats, l’anomenada inflació subjacent va cedir a final d’any de manera decidida fins al 3,8% (des del 4,5% que va marcar al novembre).

En termes harmonitzats amb la Unió Europea, l’índex de preus de consum harmonitzat (IPCA) es va mantenir al desembre en el 3,3%, lleugerament per sobre de la mitjana provisional del 2,9% de la zona euro.

Notícies relacionades

En particular, l’electricitat va anotar al desembre una pujada mensual del 2,4%, compatible amb el fet que el rebut mitjà hagi resultat el -17,3% més barat que el desembre del 2022. El gas natural i gas ciutat va anotar una retallada mensual del 0,8% (respecte a novembre) i una variació anual del -20,3% respecte a desembre del 2022.

En el cas del gasoil, el desembre va anotar un descens mensual del -4,5% (i una variació anual del +2,7%), mentre que el preu mitjà de la gasolina va baixar al desembre el 3,5% respecte a novembre. n

Temes:

Euro IPC