Grifols, comptes i confiança

Grifols, comptes i confiança

David Zorrakino - Europa Press

1
Es llegeix en minuts
AGUSTÍ SALA

La gran notícia econòmica de la setmana ha sigut la debacle de Grifols a la borsa després de l’informe de Gotham City Research (sí, el mateix nom que la ciutat de Batman) en què es destapaven suposades irregularitats comptables de la multinacional catalana d’hemoderivats per reduir el pes del seu deute. No hi ha res més temorós que els diners i de seguida ha sortit a escena la desconfiança. I això malgrat que els denunciants tenen molts interessos, ja que guanyaven més diners com més queien les accions de Grifols.

Alguna cosa falla aquí. Possiblement hi deu haver alguna cosa de comptabilitat creativa per part de la indústria, una de les poques que el Departament d’Estat dels EUA va considerar fa uns anys com a estratègica. Ja hi havia analistes que des de fa temps qüestionaven el pes del deute de Grifols, els comptes de la qual, per cert, han sigut avalats per l’auditor, KPMG i els reguladors d’Espanya, la CNMV, i als EUA, la SEC. Però també hi ha interessos, i molts, per part dels justiciers de Gotham.

És veritat que fa una dècada aquesta firma d’anàlisis va encertar de ple amb les denúncies pels comptes del proveïdor de wifi Gowex, que va acabar en fallida, però el cas no és igual. Grifols és un dels pesos pesants de l’Ibex, amb apunts comptables discutibles. Especialment pel que fa a la societat Scranton, que compta amb accionistes de la família, però que està fora del radar del regulador espanyol, ja que està establerta als Països Baixos, i de l’auditor de Grifols.

Notícies relacionades

Davant aquest desgavell és imprescindible que quedi tot molt clar. No només està en joc la credibilitat d’una gran companyia amb més de 100 anys, que ha anunciat accions legals contra Gotham, sinó la de tot el sistema en què es basen la comptabilitat i el control de les companyies que capten l’estalvi de particulars, empreses i també de fons especulatius a través de la borsa i els mercats.

La confiança, en la qual es basa una bona part de tot el tinglado, és un fil molt fràgil. És molt fàcil de trencar i molt difícil de recompondre, en especial si sobrevolen ombres de dubte.

Temes:

Grifols Ibex 35