Iberdrola renuncia a la fusió amb PNM per crear un gegant als EUA

Les companyies posen fi a l’operació pels retards i el veto nord-americà

Iberdrola renuncia a la fusió amb  PNM per crear un gegant als EUA

DAVID PAGE

2
Es llegeix en minuts
David Page

Iberdrola renuncia a la gran compra amb què accelerar el seu creixement als Estats Units, un dels mercats clau per a la companyia. Avangrid, filial nord-americana d’Iberdrola, i PNM Resources han rescindit l’acord de fusió anunciat l’octubre del 2020 i posen punt final a una operació valorada en 8.300 milions de dòlars (uns 7.500 milions d’euros) i amb la qual anaven a crear un gegant elèctric als EUA.

Després de més de tres anys de negociacions i després d’haver prorrogat el contracte d’integració en dues ocasions, la filial d’Iberdrola ha decidit desistir d’aplicar una nova pròrroga (l’acord expirava el 31 de desembre, però contemplava la possibilitat d’allargar-lo tres mesos més si les dues parts ho pactaven) i cancel·la així la que anava a ser una de les operacions corporatives més grans a l’exterior en la història del grup.

L’operació va ser vetada a finals del 2021 per les autoritats de l’estat de Nou Mèxic al·legant els problemes de qualitat de servei d’Avangrid en altres estats i pel problema reputacional que suposava la presumpta implicació de la cúpula d’Iberdrola en el denominat cas Villarejo. La filial d’Iberdrola i PNM Resources han mantingut en aquests dos últims anys una batalla legal per salvar l’operació i tombar el veto de l’Administració. Davant la falta de certesa de poder tombar aquest veto i de quan podria aconseguir-se, Iberdrola ha decidit no seguir endavant amb l’operació.

"Avangrid i PNM havien obtingut totes les aprovacions regulatòries necessàries per al tancament de la fusió a finals del 2022, excepte l’aprovació de la Comissió de Regulació Pública de Nou Mèxic. No obstant, al tancament del 2023 encara no hi ha un termini clar per a la resolució de la revisió judicial de la denegació de la fusió per part del regulador de Nou Mèxic ni per a cap acció regulatòria posterior", explica en un comunicat el grup nord-americà, controlat en un 81,5% per Iberdrola.

Notícies relacionades

Operació estratègica

"Avangrid va rescindir l’acord de fusió perquè no es van rebre totes les aprovacions regulatòries finals abans del 31 de desembre del 2023, la data de finalització segons l’acord de fusió després de la qual Avangrid o PNM podrien rescindir l’acord de fusió si aquesta encara no s’havia consumat". Fins ara les dues companyies havien continuat defensant el sentit estratègic de la integració, que permetria la creació d’una de les companyies més grans del sector elèctric nord-americà, amb 10 elèctriques regulades en sis estats (Nova York, Connecticut, Maine, Massachusetts, Nou Mèxic i Texas) i aixecant el tercer operador de renovables del país, amb presència en 24 estats.

Temes:

Iberdrola