La tòfona assoleix preus rècord de 3.000 euros el quilo a causa de la sequera

La tòfona assoleix preus rècord de 3.000 euros el quilo a causa de la sequera
1
Es llegeix en minuts
JAVIER ORTÍ

La temporada de la tòfona negra, tuber melanosporum, va camí de passar a la història per la seva escassetat i pels preus desorbitats que assoleix l’or negre, de fins a 3.000 euros per quilo.

Les previsions del sector ja eren negatives en els inicis de la campanya al novembre, com va informar Mediterrani, del grup Prensa Ibérica, però la sequera crònica, que no dona treva, l’han convertit en pèssima a l’interior de Castelló i no sembla que vagi a canviar fins al tancament, a mitjans de març.

Cercadors i comerciants coincideixen que l’extrema falta d’aigua és el principal factor de l’absència del preuat fong. A més, la situació afecta tant la silvestre com les de plantació.

Un 30% del normal

Diego Pitarch, expert trufero que gestiona plantacions i regenta la carnisseria L’Arc a Morella, on també es venen tòfones, destaca que "els terrenys destinats a plantar estan traient molt menys de l’esperat, concretament som al 30% de la producció que hauríem d’obtenir en un any normal".

Pitjor encara és la conjuntura de la tòfona silvestre, com remarca el cercador morellano, José Luis Grau: "He sortit tres dies i no he vist res. El poc que hi podia haver l’han arrasat els senglars. La temporada depèn únicament de la tòfona de plantació".

Notícies relacionades

Sergi Borràs, de Cinctorres, comparteix les opinions dels altres aficionats: "La muntanya és molt seca. L’últim dia que vaig sortir no vaig poder ni clavar el matxet a terra. La silvestre és gairebé inexistent per la sequera".

Davant aquesta tessitura, la por és que la temporada acabarà molt abans de l’esperat. "Sense aigua, tenim molt difícil que s’allargui molt més durant els pròxims mesos", assegura l’especialista trufero Javier Segura. A la menuda, durant aquesta setmana, s’han arribat a pagar en alguns punts a 3.000 euros el quilo en la gamma superextra de tòfona, explica Pitarch.

Temes:

Alimentació