El grup de Centros Ideal tanca i deixa 600 empleats a un pas d’un ERO

Les associacions de consumidors recomanen conservar totes les factures

El grup de Centros Ideal tanca i deixa 600 empleats  a un pas d’un ERO

PAULA CLEMENTE

2
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

La "situació econòmica" que viuen des de la pandèmia, els "esdeveniments que afecten l’economia" i, molt especialment, "la restricció del crèdit bancari", s’han carregat la companyia madrilenya Grupo Dibea Cristina Álvarez, amo, entre d’altres, de Centros Ideal. Aquesta cadena de tractaments estètics (depilació làser i medicina estètica en general) ha tancat aquesta setmana d’un dia per l’altre, i ha deixat en l’aire tractaments ja pagats, diversos clients estupefactes davant la persiana abaixada i els treballadors (600, segons CCOO) al caire d’un expedient de regulació d’ocupació.

Abans que la seva pàgina web es reduís a un comunicat en què informa del tancament, aquesta cadena parlava d’un centenar de centres repartits per tot Espanya. De tota manera, molts d’aquests centres són franquícies, és a dir, centres propietat d’altres petits empresaris que poden decidir mantenir els seus negocis oberts. A Catalunya en concret, Google troba 10 establiments Ideal i només un, el del centre comercial Splau, apareix com a tancat temporalment.

El que explica la direcció de Centros Ideal en el comunicat és que han intentat resoldre la seva delicada situació econòmica mitjançant diferents vies, però que no ha sigut possible. "Lamentablement, el nostre recorregut ha arribat a la fi, i hem de tancar definitivament tots els centres propis de la marca", anuncien. "Actualment, estem en procés de negociació per a la redirecció dels clients amb tractaments pendents, i esperem pròximament poder dir-vos alguna cosa", explica als clients.

Per sobre dels mil euros

Molts d’ells han explicat en diferents mitjans que tenen a mitges tractaments que s’eleven per sobre dels mil euros i la Unió de Consumidors d’Astúries ha denunciat que els consta que, fins i tot un dia abans del tancament, l’empresa estava captant clients amb una promoció nadalenca "quan la direcció sabia que davant el tancament imminent no podia prestar els serveis que recaptava". Davant d’això, segons recull l’agència Efe, aquesta associació de consumidors ha reclamat a les autoritats de consum nacional, autonòmiques i locals que iniciïn procediments sancionadors contra els propietaris de la cadena.

De fet, el tancament no només afecta Centros Ideal. Entre les empreses del Grupo Dibea figuren Idealiño, Artaco, Salud y Belleza SL, Dibea Estetic, CA Estética, Centros de Depilación Láser Ideal i Teambeauty, entre d’altres. Als treballadors d’aquesta última ja se’ls ha transmès la intenció de presentar un ERO, una dinàmica que probablement es repetirà a la resta d’empreses i que, segons càlculs de CCOO, afectarà uns 600 treballadors.

Notícies relacionades

Davant d’aquest escenari, diverses associacions de consumidors s’han alineat recordant als consumidors els seus drets. L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) recomana, als clients que s’han quedat penjats, que recopilin i guardin tota la documentació que demostri la vinculació amb la clínica; que s’hi posin en contacte per presentar una reclamació per escrit; i que reclamin, també, davant els serveis de Consum. Facua afegeix a tot això que en cas que l’empresa sol·liciti finalment el concurs de creditors, els afectats tenen un mes per comunicar el seu crèdit a l’administrador concursal.

"S’ha de veure cada cas per analitzar si és possible la devolució dels imports que s’han pagat fins ara", acaba, per la seva banda, l’Associació Espanyola de Consumidors (Asescon).