La inflació es redueix al 3,2%, però la pujada dels aliments encara és del 9%

L’IPC anual es va situar al novembre tres dècimes per sota de la taxa de l’octubre i lluny del màxim anual del 6% anotat al febrer

La inflació es redueix al 3,2%, però la pujada dels aliments encara és del 9%
2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El procés de desinflació segueix a poc a poc endavant, amb ajuda del descens de preus de carburants, electricitat i gas, i malgrat que el cistell dels aliments encara es va mantenir al novembre el 9% més car que el 2022, gairebé el triple que la taxa general d’inflació del 3,2%. Segons l’estadística de l’índex de preus de consum (IPC) publicada ahir per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), el preu de l’oli d’oliva va tornar a encarir-se respecte a l’octubre (el 4,7%), però com que ho va fer amb una mica menys d’intensitat que el novembre del 2022, la pujada anual es queda en el 66,7% (a l’octubre la variació anual va arribar al 73,5%).

En concret, la inflació general es va situar al novembre en el 3,2%, tres dècimes per sota de la taxa de l’octubre i lluny del màxim anual del 6% anotat al febrer, segons les dades de l’INE, que confirmen el que va avançar el mateix organisme el 29 de novembre.

L’INE també va confirmar un descens de set dècimes, fins al 4,5%, en l’anomenada inflació subjacent, que exclou els preus més volàtils d’energia i aliments no elaborats. Es tracta de la taxa més baixa des de l’abril de l’any passat. La inflació del 3,2% del novembre és el resultant d’un còctel en el qual pressionen a l’alça aliments (9%), serveis (4%) i béns industrials (2,2%) però resten els productes energètics (-10%) i els carburants i combustibles (-5,9%).

Evolució mensual

Segons l’INE, en taxa mensual, l’índex de preus de consum (IPC) del novembre va ser del -0,3% respecte a l’octubre gràcies al descens dels preus dels carburants i combustibles (-3,8%) i dels paquets turístics (-6,4%), més alts que els registrats el mateix mes del 2022. També van baixar els preus de l’electricitat respecte a l’octubre (-5,4%), tot i que el descens va ser inferior al que es va anotar el novembre del 2022 (llavors van baixar el 14,6%).

Com a resultat d’aquestes variacions mensuals, el grup de carburants i combustibles se situa el 5,9% més barat que el novembre del 2022, mentre que els preus de l’electricitat s’ubiquen el 13,6% per sota dels de llavors i els del gas natural són el 19,7% més baixos que fa un any.

Notícies relacionades

El cistell d’aliments i begudes no alcohòliques, per la seva banda, va pujar una dècima respecte al mes d’octubre (el 0,1%). Aquest lleu increment, inferior al que va anotar aquest cistell el novembre del 2022, ha permès moderar la inflació anual dels aliments fins al 9%, cinc dècimes per sota del 9,5% de l’octubre i una mica més lluny del pic del 16,6% del febrer. Segons les dades de l’INE, el que més ha influït en aquesta variació és la baixada mensual dels preus de cereals (-0,2%), fruites fresques (-3,5%), llet i formatge (-0,2%) i patates (-0,2%), davant les pujades de l’any anterior, i que els preus de la carn han augmentat menys que el novembre del 2022.

Des del punt de vista del Ministeri d’Economia, les mesures de política adoptades pel Govern estan permetent que la inflació general mantingui el seu camí descendent al llarg de l’any, cosa que permet que els salaris continuïn guanyant poder adquisitiu i que les empreses tinguin una competitivitat més gran augmentant la seva quota de mercat en el complex context internacional.

Temes:

Govern IPC