L’OCDE alerta Espanya pel cost de la reforma de les pensions

L’organització apunta al risc per a la sostenibilitat del sistema públic, si bé és més pessimista respecte a Itàlia i Portugal

L’OCDE alerta Espanya pel cost de la reforma de les pensions

GABRIEL UBIETO

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’OCDE fa seus els càlculs de l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) i considera que amb la reforma de les pensions, Espanya gastarà més del que ingressarà, cosa que perjudica la sostenibilitat del sistema públic. No obstant, no preveu que sigui l’Estat més tensionat per la jubilació del baby boom, que provocarà augments de despesa més grans a Portugal o Itàlia.

Així ho va manifestar en un informe publicat ahir, en què també destaca les millores introduïdes per l’anterior responsable de la Seguretat Social, José Luis Escrivá, per a les pensions més baixes i a l’encalç de la paritat entre homes i dones. "La despesa en pensions creixerà ràpid a Espanya fins al 2049. L’augment de les bases màximes de cotització, sumat a una revalorització limitada de les pensions màximes, ajudarà a finançar l’augment de despesa. No obstant, els ingressos addicionals només cobriran part de l’increment de despesa que, principalment, prové de tornar a indexar les pensions a l’IPC. La despesa pública projectada creixerà l’equivalent al 2,4% del PIB, cosa que incrementarà el dèficit en un 1,1% del PIB per al 2050", diu l’OCDE.

Mecanismes de recaptació

Notícies relacionades

L’organització fa seves les projeccions ja publicades per l’Airef, que va alertar després de l’aprovació de l’última reforma de les pensions que aquesta en millora la qualitat a costa d’"empitjorar-ne la sostenibilitat". Segons les projeccions de l’OCDE, Espanya gasta l’equivalent al 12,3% del seu PIB en pensions i per al 2045 arribarà a un pic del 13,2%. Un increment de 0,9 punts, d’altra banda, inferior al que experimentarà Alemanya, que en aquell mateix període passarà del 10,3% actual al 12,1% el 2045. O Itàlia, que passarà del 15,4% actual al 17,3% el 2045.

El Govern, durant la legislatura passada, va introduir una sèrie de mecanismes per recaptar més que han anat entrant o aniran entrant de manera progressiva durant els pròxims anys.

L’Airef censura el pla del dèficit del Govern

L’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) va avisar ahir que el pla de reequilibri pressupostari fins al 2026 aprovat pel Consell de Ministres dimarts «no s’ajusta al que estableix la llei orgànica d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera». Entre altres qüestions, afirma, «no conté mesures que sustentin la reducció del dèficit» fins al 2,5% del PIB al final del període que ha previst el Govern en el seu document. La vicepresidenta María Jesús Montero va defensar que el pla permetrà rebaixar el dèficit al 3% del PIB el 2024 «sense retallades a l’Estat de benestar». R. M. SÁNCHEZ