Iberdrola invertirà amb Abu Dhabi 15.000 milions en renovables

L’energètica espanyola i el grup Masdar s’enfoquen en eòlica marina i hidrogen verd

Iberdrola invertirà amb Abu Dhabi 15.000 milions en renovables

DAVID PAGE

2
Es llegeix en minuts
David Page

Iberdrola ha segellat una aliança històrica amb Masdar, el grup energètic de l’emirat d’Abu Dhabi, per invertir junts fins a 15.000 milions d’euros en projectes d’energies renovables. Les companyies pretenen desenvolupar el seu acord estratègic en projectes d’eòlica marina i hidrogen verd a Alemanya, el Regne Unit i els Estats Units, segons han informat en el marc de la cimera del clima de Dubai (COP28).

Els dos grups ja eren socis al parc marí Baltic Eagle amb una aliança valorada en 1.600 milions i ara amplien els seus objectius, a la recerca de nous projectes verds en mercats estratègics. La primera fita de la nova aliança ampliada serà convertir en el projecte eòlic marí britànic East Anglia 3, de 1.400 megawatts (MW), que es troba en la fase final de negociació i es podria firmar a finals del primer trimestre del 2024.

Els plans passen perquè Masdar controli fins a un 49% del capital del projecte britànic, alhora que l’espanyola mantindrà una participació de control. Iberdrola i Masdar treballaran a partir d’ara en la recerca d’inversions conjuntes en futurs projectes eòlics marins i d’hidrogen verd a Europa i altres mercats, que podrien implicar la participació d’empreses filials de l’elèctrica espanyola.

Projectes en marxa

"Ara que 118 governs ja s’han compromès en la COP28 a triplicar la capacitat d’energia renovable per al 2030, assolir aquest objectiu requerirà una acció immediata per part dels governs i el sector privat", remarca el president d’Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán. "Després de dècades de compromís amb les renovables, les xarxes i l’emmagatzematge, aquesta aliança innovadora amb Masdar demostra avui una vegada més la nostra determinació de continuar augmentant les inversions".

Iberdrola té ja projectes eòlics marins en construcció per valor de més de 10.000 milions, tots amb el finançament i la cadena de subministrament ja assegurada. Als EUA, la instal·lació de turbines en el projecte Vineyard Wind 1, de 800 MW, el primer parc eòlic marí a escala comercial del país, i es preveu que el parc comenci a generar energia de manera imminent.

Notícies relacionades

El juliol d’aquest any, Iberdrola va connectar a la xarxa elèctrica el parc eòlic marí de Saint-Brieuc, a França, primer projecte eòlic marí a gran escala de la regió de Bretanya. A més, la companyia té en construcció el parc eòlic Baltic Eagle a Alemanya, que estarà operatiu el 2024. Està també previst que East Anglia 3 al Regne Unit i Windanker a Alemanya comencin a produir el 2026.

Aquests projectes se sumaran als 1.258 MW d’eòlica marina ja operatius, que inclouen els parcs de West of Duddon Sands al mar d’Irlanda, Wikinger al mar Bàltic alemany i East Anglia ONE a la part meridional del mar del Nord. La inversió feta en aquests projectes assoleix els 4.000 milions d’euros.