¿Com canviaran els subsidis d’atur?: les claus del xoc entre Díaz i Calviño

Eduardo Parra / EP

5
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern central treballa contra rellotge per reformar el sistema de subsidis d’atur. Un ventall d’ajudes pensat per dotar d’uns ingressos mínims (480 euros) persones a l’atur, que ja han esgotat la resta de prestacions contributives i que es troben en una situació d’especial vulnerabilitat. Actualment aquestes ajudes beneficien gairebé un milió de persones a tot Espanya. I la intenció de Treball és sumar-hi 400.000 més persones que actualment no tenen feina ni cap ingrés. L’entrada en vigor de la reforma encara no està clara, però Treball apunta a l’1 de juny del 2024.

La coalició té compromesa aquest reforma amb Brussel·les en el marc de recepció dels fons europeus i preveu complir-ho de cara al quart desemborsament. I segons apunten fonts del departament de Díaz, ja està compromès que el nou sistema no implicarà retallades de despesa pública. En aquest sentit, fonts de Treball insisteixen que hi ha prou recursos per abordar aquesta reforma, ja que el Sepe té superàvit. La setmana que ve en publicaran la dada exacta, que se situarà en l’entorn dels 4.800 milions d’euros.

No obstant, no tot el Govern té la mateixa resposta a la pregunta «¿Com hauria de ser el nou sistema de subsidis?». La vicepresidenta primera i ministra d’Economia, Nadia Calviño, i la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, viuen aquests dies el seu enèsim xoc per aquesta qüestió. Després de divergir en l’import en què havia de pujar el salari mínim, quin abast havia de tenir la ‘llei Rider’ o quins aspectes i com havia de regular o no la reforma laboral, entre d’altres.

¿En què xoquen ara Calviño i Díaz per reformar els subsidis d’atur? Segons les diferents fonts consultades, l’esquema que considera la titular d’Economia està enfocat a promocionar la plena ocupació i reorganitzar les ajudes per incentivar més que els aturats acceptin ofertes de feina. D’altra banda, la seva homòloga de Treball pretén millorar la protecció, permetre que més persones cobrin aquests subsidis i augmentant-ne l’import, entre d’altres.

Edat

Un dels principals punts de fricció entre les dues ales del Govern central és l’edat a què les persones aturades podrien accedir a un d’aquests subsidis assistencials. Actualment el subsidi que més persones perceben és el dissenyat per a més grans de 52 anys. Una ajuda que el Govern de Mariano Rajoy va restringir, que Pedro Sánchez va recuperar el 2019 i que ara promet canviar.

Yolanda Díaz aspira a abaixar l’edat d’accés i habilitar tres casos en els quals una persona pot accedir a aquest subsidi: un per als més petits de 45 anys sense càrregues familiars, un altre per a més grans de 45 anys també sense càrregues i un altre per a més grans de 52 anys. Això sumaria uns 150.000 nous beneficiaris a aquest subsidi. Mentre que Calviño pretén anar en sentit contrari i elevar fins als 60 anys l’edat d’accés, segons apunten des de Treball.

Import

Actualment el subsidi per a més grans de 52 anys té un import de 480 euros, que és l’equivalent al 80% de l’IPREM (l’indicador que en marca cada any la quantia exacta). Hi ha consens entre les dues vicepresidentes a augmentar-ne l’import, alhora que establir un format en el qual la quantia a cobrar anirà disminuint amb el pas del temps.

No obstant, sempre segons la versió de Treball, Díaz pretén elevar el subsidi i que quan passi a la seva versió més baixa es quedi tal com està ara. I Calviño vol augmentar-lo de partida però que a partir dels sis mesos sigui inferior als imports actuals.

Treball advoca per un subsidi de 660 euros durant els sis primers mesos, de 540 euros en els sis mesos següents i de 480 euros a partir de l’any a l’atur. Mentre que Economia planteja 600 euros durant el primer trimestre, 480 euros entre tres i sis mesos a l’atur, 390 euros entre sis i nou mesos a l’atur i 300 euros a partir de l’any a l’atur.

Durada

Les propostes que considera el Govern central difereixen en qui podrà cobrar-lo, a quant ascendirà l’ajuda i també en quant temps podrà percebre-la. Mentre l’esquema de Calviño advoca per un subsidi de màxim 12 mesos de durada, Díaz apunta a un de 30 mesos. Des del seu departament insisteixen que el 80% dels actuals perceptors no esgoten completament el seu dret a subsidi.

Compatible amb l’ocupació

La reforma del sistema de subsidis assistencials a l’atur pretén millorar la protecció social alhora que s’incentiva la incorporació dels aturats al mercat laboral. És per això que el disseny es va estar fent en paral·lel durant els últims mesos amb la nova llei d’ocupació, si bé aquesta va prosperar i la reforma dels subsidis encara no.

Una de les claus per millorar la inserció és compatibilitzar el cobrament de l’ajuda del Sepe amb el primer sou durant un temps. Aquí la intenció de Treball és permetre compaginar els dos ingressos durant els primers 45 dies de treball. Mentre que, sobre aquest punt, la postura de Calviño no ha transcendit.

Subsidi agrari

Dels gairebé un milió de persones que actualment estan cobrant un subsidi del Sepe, una mica més de 80.000 cobren el subsidi agrari o ‘peonada’, com popularment es coneix. Aquesta ajuda està actualment restringida a les persones que treballen al camp o el sector agropecuari a Extremadura i Andalusia i que durant part de l’any es queden sense feina per la mateixa naturalesa de les campanyes de recollida.

Notícies relacionades

Ara la intenció de Treball és ampliar a tot Espanya aquesta ajuda i que qualsevol peó de qualsevol autonomia pugui acollir-s’hi. Això ampliaria la cobertura en 250.000 persones. La postura d’Economia referent a això no ha transcendit.

Rebutjar ofertes de treball

Un dels elements més polèmics del model que estudiava el Ministeri d’Economia era endurir els càstigs per a aquells aturats que rebutgin ofertes d’ocupació per continuar cobrant l’ajuda. Aquí Treball explica que Economia volia modificar la llei d’infraccions i sancions (LISOS) per «generar incentius contra l’economia submergida». Això, ja que la LISOS regula les infraccions comeses per les companyies, podria passar per ampliar les multes per a aquelles societats que contractin ‘en b’ aturats, oferint-los menys sou, ja que així ho compatibilitzen amb el subsidi públic.