Inflació

L’IPC de novembre apunta que les pensions pujaran el 3,8% el 2024

Un grup de jubilats a un centre cívic de Barcelona.

Un grup de jubilats a un centre cívic de Barcelona. / Ferran Nadeu

1
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

La inflació es va situar en el 3,2% el mes de novembre, tres dècimes per sota de la taxa anotada a l’octubre, segons la dada de l’índex de preus de consum avançada que ha publicat aquest dimecres l’Institut Nacional d’Estadística. La dada avançada per l’INE, que no serà definitiva fins al 14 de desembre, anticipa que les pensions contributives tindran una pujada del 3,8%, ja que és la mitjana arrodonida de les 12 taxes d’inflació que s’han encadenat des de desembre del 2022 fins al novembre del 2023 (que donen com a resultat una mitjana del 3,7666%).

La previsible pujada de les pensions el 2024, del 3,8%, se situa lleugerament per sota de la previsió inicial del Govern central () i és menys de la meitat de que van anotar aquestes prestacions des de gener del 2023, després d’un exercici 2022 en el qual la inflació va marcar.

Una pujada del 3,8% del conjunt dels 10,1 milions de pensions contributives tindria un impacte pressupostari en l’entorn dels 6.400 milions d’euros el 2024 i implicaria un augment d’uns 52 euros al mes per a la pensió mitjana de jubilació, que s’ha situat en 1.377 euros aquest mes de novembre.

Notícies relacionades

Segons l’INE, l’índex de preus de consum (IPC) del mes de novembre ha caigut quatre dècimes respecte al nivell de preus d’octubre gràcies a la moderació dels preus de l'electricitat, els carburants i els aliments. La caiguda mensual del 0,4% de l’IPC de novembre ha permès retallar la taxa anual d’inflació en el 3,2%. L’anomenada ‘inflació subjacent’, que exclou els preus més volàtils d’aliments no elaborats i energia, confirma el seu camí descendent i se situa en el 4,5% (set dècimes per sota del 5,2% d’octubre i la taxa més baixa des d’abril del 2022).

Des del punt de vista del Ministeri d’Economia, la dada avançada de l’IPC de novembre és «una molt bona notícia». Amb això, «els salaris segueixen guanyant poder adquisitiu i les empreses espanyoles, competitivitat, i augmenten la seva quota de mercat, fins i tot en el difícil context internacional», segons destaca el departament que dirigeix la vicepresidenta primera, Nadia Calviño.