branded

Robots, metavers i ecologia per revolucionar la indústria logística del demà

El Logistics 4.0 Incubator és un nou viver empresarial creat a la Zona Franca de Barcelona que es postula com la primera incubadora d’Espanya dedicada a la logística 4.0

Robots, metavers i ecologia per revolucionar la indústria logística del demà

.

8
Es llegeix en minuts

Crear empreses i solucions més avançades per definir una nova indústria i una nova cadena de valor en el sector de la logística i el transport de productes. Aquest és l’objectiu del Logistics 4.0 Incubator, un nou espai empresarial, integrat a la Zona Franca de Barcelona, que funciona com una acceleradora d’empreses emergents i es postula com la primera incubadora d’Espanya dedicada a la indústria logística 4.0. 

La Indústria 4.0 es refereix a la quarta revolució industrial, que ve caracteritzada per la integració de tecnologies avançades en els processos de fabricació. Es recolza en la digitalització, l’automatització i la interconnexió de sistemes per arribar a una eficiència i un rendiment més grans a tota la cadena de producció.

Les tecnologies avançades associades al canvi són ja conegudes per la majoria, des del Big Data i la IoT (internet de les coses, en anglès) fins a la intel·ligència artificial o IA, la computació al núvol i la realitat virtual i augmentada.

Viver d’innovació

Sota la denominació de Logistics 4.0 Incubator, el viver persegueix reforçar el valor i el potencial de futur de la cadena d’integrants que conformen el sector logístic, tant quant als processos com als productes. En aquesta reconversió estan implicades la Cambra de Comerç d’Espanya, la UE i els fons FEDER europeus per al desenvolupament regional.

L'ús de drones i tecnologies avançades caracteritza les empreses del viver. /

.

La Zona Franca acull en l’actualitat més de 300 empreses, però el nou viver 4.0 compta amb la presència de 29 companyies innovadores, que es recolzen en la digitalització i les últimes tecnologies per modernitzar i impulsar l’activitat logística: robòtica, magatzems automatitzats, drons, IoT (internet de les coses, en anglès), comerç electrònic, transport d’últim quilòmetre, Big Data, IA i fins a impressió 3D.

De fet, ja es té l’experiència d’un altre projecte d’incubació, el 3D Incubator, que en quatre anys i mig ha aconseguit covar més de 110 projectes d’impressió 3D. La 3D Incubator va ser la primera incubadora europea d’alta tecnologia en impressió 3D, i es va impulsar el 2019 pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) i Leitat, amb el suport de Fons FEDER a través de la Fundació Incyde, de les Cambres de Comerç espanyoles.

Es tracta d’un projecte pioner a Europa que pretén fomentar l’esperit empresarial i ajudar a la consolidació d’empreses a través de la innovació i la prestació de serveis de producció en impressió 3D, assessorament empresarial, certificació de peces i accions de suport a la comercialització. I, de totes les empreses, l’11% són internacionals: Irlanda, Anglaterra (pre Brexit), Polònia, Romania, França i Alemanya.

La iniciativa ha rebut més de 1.000 sol·licituds d’empreses emergents i emprenedors procedents d’altres països, com Itàlia, Bèlgica, els EUA, l’Uruguai, Colòmbia i el Brasil, per desenvolupar la seva idea de negoci en el programa d’incubació. Un altre punt a destacar és la generació d’ocupació de qualitat, amb la creació de més de 200 nous lloc de treball.

Les 29 empreses presents al Logistics 4.0 Incubator. /

.

29 visions de futur

Les propostes de les empreses presents al nou viver Logistics 4.0 Incubator.

Aldora Tech.. Proposa utilitzar drons, de disseny propi, per al transport de productes en l’últim quilòmetre. De la fàbrica o el magatzem a la porta del client, de manera directa i sense els embussos, retards o incidències habituals en les entregues terrestres.

Bleecker. Nous codis per substituir els codis de barres de sempre. No necessiten pistoles de lectura i poden llegir-se en moviment, més d’un alhora i fins i tot a distància, des d’un mòbil i fins i tot una càmera. I s’integren en qualsevol software. 

Booboo. Un operador logístic 100% digital, que utilitza IA per controlar els processos de transport, tant interns com externs i de qualsevol producte. La seva plataforma supervisa tots els actius, des d’un palet fins a un contenidor.

E2cofelvring. Connectar un entorn industrial i les seves empreses amb un anell subterrani que cobreixi el repartiment de les matèries de proveïment. Estalvia 2/3 del cost que té un sistema de superfície, garanteix puntualitat al minut i no genera emissions directes, perquè és elèctric.

Columat. Taquilles intel·ligents per gestionar l’entrega, recollida i devolució, si es dona el cas, de qualsevol compra de paqueteria i, a més, també refrigerada, com els productes frescos d’alimentació. Es gestiona des d’una plataforma.

Eaship. Els fabricants i operadors logístics poden gestionar els seus acords de transport, configurar l’assignació automàtica d’enviaments a transportistes, assignar molls de càrrega de manera intel·ligent i tenir tota l’operativa controlada gràcies a la seva torre de control.

ecoDeliver. Entregues de paqueteria més sostenibles, amb vehicles elèctrics per al repartiment urbà i transport privat col·laboratiu entre les grans ciutats. Si un particular té espai i porta un producte, pot evitar el desplaçament d’un camió.

Enkitek. Sistema per a la gestió de cultius hidropònics. A través d’IA, visió per computador, robòtica i una interfície de monitoratge, aconsegueix automatitzar els processos més costosos del procés productiu i augmentar l’esmentada producció.

Estoko LogisticsEmmagatzematge col·laboratiu. Interconnectar al núvol empreses que necessitin espais d’emmagatzematge o distribució pròxima amb altres que tinguin superàvit de capacitat a les seves instal·lacions. Fins a 30% menys d’emissions en les operatives nacionals.

Fresctrans Una empresa de transport especialitzada en el sector alimentari a temperatura controlada que, a part del repartiment, ofereix a més la possibilitat de vendre els productes dels seus clients a través de Frescmarket (B2C) i Frescfoods (B2B), supermercats en línia.

Gandolapp Acompanyant virtual per a conductors de camions. És multilingüe, geolocalitza, analitza el trànsit, proposa rutes, preveu horaris d’arribada a ports i centres de distribució i assisteix a més en les operacions de càrrega i descàrrega en destí.

Hardman. Un software de disseny propi que automatitza el procés de càrregues d’una planta logística, ja sigui fabricant o distribuïdor. Permet centralitzar la gestió, inclosa de la documentació, i destaca pel seu control més eficient dels slots i molls.

Illumo Robotics. Recollida robotitzada en magatzems de comerç electrònic. Els robots tripliquen l’eficiència davant la manipulació manual, i compten amb IA per poder detectar i interactuar amb qualsevol producte i objecte, tot i que sigui desconegut.

Innporting. Plataforma que connecta companyies exportadores i importadores amb empreses de transport, obtenint un millor preu a través de la xarxa de proveïdors. Serveix per a operacions marítimes, terrestres i aèries. Pressupostos instantanis.

Jotavirtual.Converteix espais físics en virtuals, implementant realitat augmentada i virtual. Defineix les millors rutes dins de grans superfícies, sense planificació prèvia. Els espais virtuals poden explorar-se amb reunions immersives i avatars, generant un metavers.

Last Mile Team. Tecnologies d’avantguarda, com IA i Big Data, per impulsar transicions més sostenibles en la indústria del transport de mercaderies per carretera, obtenint resultats d’alt impacte. El seu objectiu és generar un canvi transformador a la cadena de valor de la logística.

LetMePark. Estacionament automàtic per als vehicles de repartiment en zones regulades de càrrega i descàrrega a través de la tecnologia de cotxe connectat. La tecnologia alimenta algoritmes propis de detecció que ajuden a localitzar els espais disponibles.

Metrickal. Plataforma de recursos humans. Genera un CV professional a tots els candidats i atorga accés a cursos de formació i eines informàtiques especialitzades. Analitza la realització del curs i l’examen final, mitjançant entrevistes amb IA.

Mouters. Mobilitat sostenible per a empreses. Dues línies de negoci, venda i rènting de vehicles especialitzats en l’últim quilòmetre i el repartiment; i desenvolupament de software de seguiment de vehicles amb tecnologia pròpia enfocada en micromobilitat i casos singulars.

MRPlay. Experiència i formació ràpida en les hard skills de la logística. Mitjançant simuladors gamificats els alumnes practiquen la gestió d’estocs superant reptes de dificultat creixent i guanyant confiança en les seves decisions a través de l’experiència virtual.

NablaVisión. Percepció 3D en temps real per millorar tant l’operació remota com els algoritmes de visió artificial existents als magatzems, integrant sensors amb càmeres i dispositius Lidar. Ajuda a prendre decisions i transmetre indicacions als treballadors.

SCMT. Consultora virtual de serveis de gestió i optimització de la cadena de subministrament. Dissenya a mida torres de control per a pimes, confecciona polítiques i solucions per compte dels clients. Estalvis, més visibilitat i millores gràcies a l’anàlisi de dades macro.

Simig Solutions. Solucions d’analítica innovadora per al sector industrial i logístic. Projectes a mida en forma de serveis al núvol, com software d’agregació de demanda i rutes d’entrega i/o recollida que redueixen les emissions associades.

Smart Point City. Taquilles intel·ligents a peu de carrer i una flota de vehicles elèctrics amb gran volum de càrrega. Una combinació que millora el sistema tradicional de repartiment porta a porta, amb fins un 98% menys d’emissions i un 50% menys de costos.

Tuklo. Software de servei al núvol que ofereix solucions logístiques i integracions mitjançant el desenvolupament d’un ecosistema API. Integra els sistemes dels clients, com a gestió d’inventari i e-commerce, i aporta solucions per al control de la demanda.

Usyncro. Solució multimodal (terra, mar, aire i espai) basada en tecnologia blockchain i IA per optimitzar l’operativitat de la cadena d’enviament de mercaderies. Reforça la confiança en el mercat internacional. Centralitza tots els actors i serveis.

Valerdat.Gestió de compres dins de la cadena de subministrament. Amb IA i anàlisi de dades en temps real, el seu software genera ordres de compra perfectes, que minimitzen els costos i els riscos. Millor presa de decisions i més eficiència empresarial.

Webtrans.Ecosistema únic que uneix oferta i demanda de manera totalment digitalitzada, millorant la logística per terra, mar i aire. Projectes de digitalització dins de la cadena de subministrament i el transport, enfocats, a l’augment de la predicció en el transport.

Welivery. Logística per a e-commerce amb solucions innovadores com la logística inversa 360º i l’optimització de rutes intel·ligents. Aspira a transformar la manera en què es mouen els productes en el món digital, garantint entregues ràpides i eficients.