Energia

El Govern ultima una ampliació urgent de xarxes elèctriques per més de 900 milions

Ribera llançarà una actualització de la planificació elèctrica per incloure-hi noves infraestructures inajornables per nous ‘megaprojectes’ industrials i el ‘boom’ de renovables.

L’Executiu central, que finançarà les actuacions amb fons europeus, perfila ara els últims detalls del nou programa d’inversions després del retard provocat per l’aturada política. 

El Govern ultima una ampliació urgent de xarxes elèctriques per més de 900 milions
4
Es llegeix en minuts
David Page

El Govern central ultima una ampliació urgent de les xarxes elèctriques del país per evitar la saturació en zones on s’instal·laran grans projectes industrials (singularment, les gigafactories de bateries de cotxes elèctrics o centres de dades digitals) i per facilitar la integració de noves plantes renovables en ple ‘boom’ de desplegament del sector. Les inversions a les noves infraestructures que es construiran i la reforma d’altres ja existents superaran els 900 milions d’euros, i es finançaran amb fons europeus.

Comandat per la vicepresidenta Teresa Ribera, fa mesos que el Ministeri per a la Transició Ecològica treballa en una revisió de la Planificació Elèctrica fins al 2026, que ja contemplava la modernització de les xarxes d’alta tensió amb inversions de gairebé 7.000 milions d’euros. Aquest pla es va aprovar l’any passat, però l’Executiu central va decidir que calia ampliar-lo per incloure-hi noves actuacions que es consideren estratègiques i inajornables.

El Govern central ha estat treballant aquests mesos amb Red Eléctrica de España, el gestor de les infraestructures d’alta tensió, en les modificacions del pla i ara perfila els últims detalls per incloure-hi noves infraestructures imprescindibles i segons les necessitats concretes provocades per la concentració de noves renovables i de grans consumidors industrials en determinades zones, i també per adaptar-se a les necessitats del nou Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima (PNIEC), el full de ruta verd d’Espanya fins al 2030. El seu esborrany d’actualització va ser enviat per l’Executiu central a Brussel·les al juliol.

Amb retard

L’actualització del pla de xarxes elèctriques és imminent i l’Executiu central traurà el nou programa d’actuacions a audiència pública ben aviat, segons confirmen fonts oficials, que no descarten que l’actualització es pot dividir en diverses fases per identificar millor les inversions, que s’executaran de manera progressiva fins al 2026. La revisió de la planificació va amb retard, i de fet estava prevista per a la primera meitat d’aquest any.

L’aturada política provocada per les eleccions del 23J i el llarg procés fins a la formació del nou Govern de Pedro Sánchez van frenar durant mesos l’activació del procés necessari per incloure noves obres i ampliar les xarxes amb caràcter d’urgència. Des del sector elèctric s’alerta des de fa temps que les actuals xarxes elèctriques i punts de connexió no són suficients per atendre l’allau de noves plantes renovables i s’avisa que pot provocar alentiment de les inversions i del desplegament d’instal·lacions d’energies verdes.

Transició Ecològica ha estat treballant en la identificació de les actuacions improrrogables que s’inclouran en l’actual planificació de la xarxa elèctrica, però s’ha anat argumentant que es va optar per retardar l’aprovació de l’actualització del full de ruta fins a deixar d’estar en funcions i que hi hagués nou Govern formalment constituït.

L’actualització de la Planificació Elèctrica 2021-2026, en què treballa l’Executiu central, de fet, és només un primer pas. Transició Ecològica pretén posar en marxa –també a curt termini– el procés per aprovar també una planificació totalment nova per al període 2024-2029 per modernitzar la xarxa de transport. El ministeri dirigit per Ribera adverteix que està gestionant una autèntica allau de peticions de modificacions i ampliacions de la xarxa elèctrica per part de les companyies del sector. El Govern central ha d’analitzar totes les propostes i discernir quines incloure en l’actual planificació revisada i quines són menys urgents i poden deixar-se per al següent pla, que es desenvoluparà en el període 2024-2029.

Fons europeus per no apujar el rebut de llum

L’actual pla fins al 2026 contempla inversions de gairebé 7.000 milions d’euros per executar les actuacions previstes. Unes inversions que ha d’executar Red Eléctrica de España (REE), el gestor de la xarxa de transport, i que paguen tots els consumidors elèctrics amb el rebut de llum a través dels peatges, un dels conceptes dels costos regulats del rebut elèctric.

Notícies relacionades

No obstant, el Govern central no vol carregar al rebut elèctric els nous costos que generaran els canvis del pla en què treballa. Els plans del Ministeri per a la Transició Ecològica passen per pagar almenys part d’aquestes noves xarxes elèctriques amb fons europeus per no finançar-ho amb els peatges inclosos al rebut i evitar apujar la llum. L’addenda al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), aprovada per la Comissió Europea a l’octubre, contempla una partida de 931 milions per a l’execució de l’ampliació de les xarxes elèctriques i que s’injectarà a través de finançament directe a REE, que executarà també previsiblement inversions addicionals.

Les inversions realitzades per REE a la xarxa de transport tenen fixat un límit anual per evitar que es dispari la retribució d’aquestes tasques que es carrega al rebut de llum. Cada any no es poden realitzar inversions que superin el 0,065% del producte interior brut (actualment, entorn d’uns 800 milions d’euros). Les noves inversions que el Govern central pretén incloure en la seva reforma de la planificació fins al 2026 no computaran per calcular el límit màxim d’inversió anual a la xarxa per no retallar altres treballs ja previstos. De fet, no computaran ni els fons europeus fets servir ni la part de la inversió a les noves infraestructures afegides que no estigui coberta pels fons.