Infraestructures energètiques

Brussel·les aprova la inclusió de l’hidroducte BarMar a la seva llista de projectes prioritaris

Consell i Parlament Europeu tenen ara dos mesos de termini per aprovar o rebutjar el llistat de 166 projectes estratègics

Així serà l’hidroducte BarMar

Competència alerta de possibles sobreinversions en l’hidroducte BarMar per la incertesa sobre la demanda

Brussel·les aprova la inclusió de l’hidroducte BarMar a la seva llista de projectes prioritaris

EFE / OLIVIER HOSLET

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El corredor de l’hidrogen verd que unirà Barcelona i Marsella (BarMar), connectant la península Ibèrica i França, figura a la llista de 166 projectes estratègics de la UE en el sector energètic que podran rebre en el futur finançament europeu aprovada aquest dimarts per la Comissió Europea. Tal com s’esperava Brussel·les ha adoptat el llistat de projectes amb què aspira a preparar el sistema energètic de la UE per al futur. «Aquests projectes clau d’infraestructura transfronterera ajudaran la UE a assolir els seus ambiciosos objectius energètics i climàtics», ha destacat la Comissió.

Els projectes es beneficiaran de procediments reglamentaris i de permisos simplificats, una avaluació ambiental més ràpida i seran elegibles per rebre suport financer de la UE del Fons Connectar Europa. La inclusió a la llista permetrà que els projectes es completin amb més rapidesa i puguin contribuir a duplicar la capacitat de la xarxa de la UE d’aquí al 2030 i complir amb l’objectiu que el 42,5% de l’energia procedeixi de fonts renovables.

Entre els 166 projectes d’interès comú i projectes d’interès mutu seleccionats, més de la meitat –un total de 85– corresponen a projectes d’electricitat, ‘offshore’ i xarxes elèctriques intel·ligents. D’aquests, 12 són projectes d’emmagatzematge, cinc de xarxes intel·ligents i 12 d’infraestructures marítimes, i s’espera que molts d’aquests entrin en funcionament entre el 2027 i el 2030.

Hidrogen i electrolitzadors

Per primera vegada el llistat inclou projectes d’hidrogen i electrolitzadors –un total de 65–, com el BarMar, que segons Brussel·les exerciran «un paper important» per permetre la integració del sistema energètic i la descarbonització de la indústria de la UE. A més, hi ha 14 projectes més de xarxes de CO2, en línia amb els objectius de crear un mercat per a la captura i l’emmagatzematge de carboni. Finalment, el nou full de ruta energètic europeu també inclou una desena de projectes d’interès mutu en els quals figuren interconnexions elèctriques amb el Regne Unit, els Balcans occidentals i els països del nord d’Africa.

A més del BarMar, el llistat inclou altres projectes espanyols com el cable submarí a través del golf de Biscaia que connectarà Gatika i la localitat francesa de Cubnezais, la interconnexió elèctrica entre Espanya i Portugal, interconnexions entre Navarra i les Landes franceses així com entre Aragó i Marsillon (França), diverses plantes d’emmagatzematge d’energia bombat, així com instal·lacions electrolitzadores a Tarragona, Bilbao, Cartagena i Astúries, entre d’altres.

Nou mapa energètic

Notícies relacionades

La comissària d’Energia, Kadri Simson, ha presentat aquest dimarts el llistat davant el Parlament Europeu, que juntament amb el Consell l’examinaran ara. Els dos colegisladors tenen ara dos mesos de termini –tot i que ampliables a dos mesos més– per acceptar o rebutjar la llista en la seva totalitat, tot i que no podran modificar-la. El llistat adoptat aquest dimarts és el sisè que adopta la UE.

«La llista de projectes transfronterers d’avui dibuixa el nou mapa energètic d’Europa. L’era del finançament de la UE per a infraestructures de combustibles fòssils ha acabat», ha destacat la comissària d’Energia, Simson, que ha destacat que ha arribat l’hora d’invertir en «infraestructura energètica» adequada per a «un sistema més flexible, descentralitzat i digitalitzat, en què els consumidors també són productors i la major part de la nostra energia prové de fonts renovables».