Elisenda Colell, Manu Mitru, Jordi Otix, Patricio Ortiz y Gabriel Ubieto.

5
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern de la Generalitat i la majoria dels partits de l’oposició al Parlament han mogut fitxa al llarg d’aquesta setmana per aclarir els fets destapats per EL PERIÓDICO de presumpta explotació laboral entre els subcontractes que operen a les obres de reforma del Camp Nou. Menys de 48 hores després de la primera informació, una macroinspecció d’Inspecció de Treball irrompia a les obres per obtenir més proves sobre les condicions en què treballen els obrers. Mentre el Barça està «revisant» possibles «errors» en les nòmines, l’Executiu català podria haver de retre comptes en les pròximes setmanes al Parlament.

Aquesta és la recopilació dels esdeveniments que durant els últims set dies han obligat les institucions a posar la lupa sobre la construcció del futur estadi del Barça.

Parlen els treballadors subcontractats

Després de cinc mesos d’indagacions, aquest diari publicava dilluns passat, 20 de novembre, una investigació en la qual treballadors subcontractats denunciaven jornades de més de 10 hores al dia per salaris inferiors al conveni i, en la majoria dels casos, a un preu per hora per sota del mínim legal. «Et penses que si treballes al Camp Nou guanyaràs més o estaràs millor, però no és veritat, només és una imatge. Tu ets com una mosca, no guanyaràs res», explica l’Abdala, un dels obrers que està aixecant el nou Camp Nou. L’històric temple blaugrana l’estan reformant marroquins, bolivians, pakistanesos, ucraïnesos i senegalesos, entre moltes altres nacionalitats.

La gran majoria d’empleats dels subcontractes, que carreguen amb el treball més físic i dur, han nascut fora de Catalunya. O bé hi van venir fa temps i fa anys que es guanyen la vida en altres obres, o el Camp Nou ha sigut una de les seves primeres oportunitats laborals. La il·lusió per treballar en un estadi on s’han marcat gols projectats a les televisions de tot el món es barreja amb la duresa de la feina i el temor, per necessitat, de perdre-la. Una por que va portar el Mohamed a l’extrem de dormir al carrer, davant l’estadi, per assegurar-se de no arribar tard els dissabtes i córrer així el risc de ser acomiadat. «Semblo un esclau», explica.

Arran de les informacions publicades, els empleats denunciaven amenaces i coaccions per part dels seus superiors: «Si parles amb periodistes, al carrer»

En Mohamed, que viu entre runa en una casa que cau a trossos, és un dels obrers empleats a les obres del Camp Nou. /

Jordi Otix / Manu Mitru

El Barça es justifica i Treball investiga.

«No tenim 2.000 treballadors dormint al carrer; les coses funcionen», argumentava la vicepresidenta institucional del Futbol Club Barcelona i responsable de l’Espai Barça, Elena Fort, en una entrevista amb EL PERIÓDICO. La dirigent va defensar que la gestió del club estava sent la correcta i que, davant possibles fraus, la responsabilitat laboral del Barça era nul·la. Ho feia, en part, esgrimint arguments incorrectes, com dir que el conveni de la construcció contempla jornades de 12 hores diàries per 1.000 euros bruts.

La situació de part dels obrers denunciada per aquest mitjà ha despertat «preocupació» en el si del Govern, tal com reconeixia dimarts la portaveu de l’Executiu, Patrícia Plaja. I davant d’això la Inspecció de Treball, que ja tenia les obres del Camp Nou sota la lupa, va redoblar la seva vigilància.

Al setembre ja havia localitzat les primeres irregularitats i aquest dimecres passat va engegar una macrooperació amb més de 15 agents per obtenir noves proves i certificar els fraus denunciats. «Ens han dit que no podíem fer tantes hores», explicava un empleat des de l’interior de les obres de l’estadi. «Gràcies a Déu que ha vingut la Generalitat a posar ordre aquí», agraïen després alguns obrers interrogats, que van acabar explicant «tota la veritat» davant les preguntes i comprensió dels inspectors.

En Mamadou, obrer del Camp Nou, a l’habitació on conviu amb una altra persona a l’Hospitalet de Llobregat. /

Jordi Otix i Manu Mitru.

L’oposició demana explicacions

Dels resultats d’aquesta macrooperació i de més qüestions podrien veure’s obligats a donar-ne explicacions al Parlament tant el conseller d’Empresa, Roger Torrent, com la directora general de la Inspecció de Treball, Luz Bataller. I és que la investigació d’EL PERIÓDICO va arribar aquesta setmana a la Cambra catalana. La primera formació a treure-la a la palestra va ser la CUP, que ja va advertir que algunes de les empreses identificades per aquest mitjà incomplien obligacions bàsiques com tenir un pla d’igualtat registrat, entre d’altres.

El PSC, la força més votada a Catalunya en els comicis, va moure fitxa per la seva banda i va reclamar la compareixença de la directora general d’Inspecció perquè els ampliés detalls. I els comuns van apuntar cap al conseller Torrent, com a màxim responsable dins del Govern en matèria laboral i a qui van reclamar que doni compte de si les subcontractes investigades estan participant també en altres obres licitades des de l’Administració.

La Generalitat de Catalunya investiga irregularitats en un subcontracte de les obres del Camp Nou /

Manu Mitru / Jordi Otix

Denúncies de racisme

L’enrenou polític i de l’Administració també ha suavitzat part de la por dels empleats de la reforma de l’estadi. Arran d’aquestes informacions, dos empleats han volgut denunciar a EL PERIÓDICO casos de racisme a les obres. Un d’ells explica que se li va vetar l’entrada a un espai de la reforma pel seu color de pell, malgrat haver treballat prèviament en aquest lloc i que els seus companys de pell blanca no van tenir cap prohibició d’accés. «Ens van dir: ‘No volem negres aquí, fan mala olor’». Un altre obrer assenyala que els compatriotes de l’Àfrica subsahariana són víctimes de vexacions i d’un tracte denigrant. Explica que s’hi refereixen com a «negre de merda».

Notícies relacionades

Consultats per aquesta qüestió, advocats especialitzats i Sos Racisme a Catalunya veuen clars casos de discriminació racial. De fet, l’ONG opina que les condicions dels obrers al Camp nou són una mostra del «racisme estructural», una conseqüència del passat esclavista de la nostra societat.

També la fundació Arrels opina que aquest cas va més enllà de les obres del nou estadi del Barça. «La nostra societat necessita la pobresa per fer les feines que ningú vol», lamenta el director de l’entitat, Ferran Busquets, que recorda que el 5% de les persones que dormen al carrer a Barcelona tenen una feina mal pagada.