Guindos: «Encara no podem cantar victòria amb la inflació»
3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Rosa María Sánchez

El vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, ha insistit que els tipus d’interès continuaran alts per un període prou llarg malgrat que la inflació tendeix a la baixa a la zona de l’euro. Durant la seva intervenció en la 28a Trobada d’Economia a s’Agaró, Guindos ha assegurat que les mesures de política monetària estan fent efecte, amb una economia que es troba en un període de desacceleració, «no de recessió», però «no podem cantar victòria amb la inflació», perquè sempre hi pot haver elements que facin que l’augment del nivell general de preus continuï pujant, ha alertat.

Guindos, seguint l’estratègia del BCE de refredar qualsevol esperança que hi hagi pròximes baixades dels preus del diner, ha afirmat que si els tipus es mantenen elevats per un període llarg, la inflació acabarà convergint cap a l’objectiu d’alça del nivell general de preus del 2% a mitjà termini. Els avisos que els tipus seguiran alts per un període llarg de temps venen de fa mesos. La primavera passada ja ho va anticipar el governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, durant una conferència a Barcelona.

Segons el parer del vicepresident del BCE, les alces del preu del diner s’han reflectit en el crèdit i als mercats, però hi ha una segona etapa, que és la transmissió a l’activitat econòmica, una part de la qual encara està pendent i sol portar un retard de 12 a 18 mesos.

Rendibilitat dels bancs

També s’ha referit als bancs i ha ressaltat que malgrat la seva elevada rendibilitat aquesta tendència no s’ha vist reflectida en les borses. El 2019, ha explicat, la rendibilitat mitjana de la banca europea es trobava «lleugerament per sobre del 4% i ara està per sobre del 10%». Segons ell, els inversors creuen que les entitats hauran d’augmentar les seves provisions atès l’augment del cost de capital i, per tant, la situació d’elevada rendibilitat és un fenòmen a curt termini «difícilment sostenible». 

El vicepresident del BCE ha esmentat com a risc també «la incertesa regulatòria», com els impostos a la banca, que han aprovat alguns països, entre els quals hi ha Espanya. Quant a la situació econòmica ha sigut clar: «Ens trobem en un estancament, que serà molt similar en el quart trimestre, com a conseqüència de la inflació». Al seu torn ha manifestat que hi ha riscos que el creixement sigui inferior al previst», tot i que ha destacat aspectes positius, com l’alça de l’ocupació, que augmenta per sobre del que augmenta el producte interior brut (PIB).

Guindos ha afirmat que a més de la desacceleració, i uns baixos nivells d’inversió, existeixen riscos geopolítics i unes noves regles fiscals a la zona euro que acabaran amb quatre anys de «barra lliure».

Notícies relacionades

Durant l’acte d’inauguració de la jornada organitzada per la Fundació Internacional Olof Palme, el president de la Cambra d’Espanya, José Luis Bonet, ha recordat que l’economia afronta una etapa de desacceleració, amb un consum que es mantindrà i una inversió que dependrà de si el món empresarial manté una actitud «defensiva o ofensiva». Segons l’opinió de Bonet, el turisme «taparà» els problemes que afecten les empreses i que hi ha «a sota».

Bonet ha afirmat que l’educació «no va bé» i que en aquest àmbit l’únic que va bé és la formació professional (FP). El president de la Cambra d’Espanya també ha criticat la reforma del sistema de pensions, que s’ha carregat per complet sobre les empreses, ha assegurat.