Investigació d’EL PERIÓDICO

Macrooperació d’Inspecció de Treball a les obres del Camp Nou

Un grup d’agents de la ‘policia laboral’ efectua la més gran operació per buscar possibles fraus salarials i d’excés d’hores 

Elena Fort, responsable de l’Espai Barça: «No tenim 2.000 treballadors dormint al carrer; les coses funcionen»

Treballadors del Camp Nou denuncien amenaces: «Si parles amb periodistes, al carrer»

Macrooperació d’Inspecció de Treball a les obres del Camp Nou

Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un grup d’agents de la Inspecció de Treball de la Generalitat han efectuat una visita aquest dimecres al matí a les obres del Camp Nou. Tres dies després que EL PERIÓDICO publiqués una investigació sobre les condicions laborals de part dels empleats subcontractats, denunciant presumptes irregularitats en matèria salarial i de jornada, la ‘policia laboral’ ha efectuat una nova actuació, la més gran feta fins ara. A preguntes d’aquest mitjà, fonts oficials del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya ni ho confirmen ni ho desmenteixen.

Fins ara Inspecció s’havia personat tres vegades a l’estadi i els seus voltants i l’operativa habitual es reduïa a la inspectora de referència i un parell de tècnics. Aquesta vegada l’actuació l’ha liderat aquesta inspectora i més d’una desena d’agents, segons relaten fonts coneixedores.

«¿Quantes hores treballes i quant estàs cobrant?», explica un treballador present a les obres que els estan preguntant els inspectors. Les nòmines recopilades per aquest mitjà durant cinc mesos d’indagacions constataven presumptes fraus salarials entre companyies subcontractades per Limak, la societat a la qual el Barça ha adjudicat la reforma del seu estadi. Les esmentades nòmines reflecteixen remuneracions per sota del conveni del sector de la construcció de la província de Barcelona i minves respecte a aquest d’entre 100 i 600 euros.

No obstant, la principal denúncia que traslladen les desenes d’empleats entrevistats són les prolongacions de jornada, amb setmanes laborals que ronden les 55 hores de manera ordinària. Per certificar aquests presumptes incompliments i el seu abast entre la vintena de subcontractes que operen actualment al Camp Nou, segons xifres del Futbol Club Barcelona, la Inspecció de Treball està efectuant les seves actuacions.

Elisenda Colell, Manu Mitru, Jordi Otix, Patricio Ortiz y Gabriel Ubieto.

Fins ara Inspecció de Treball ha fet tres visites a les obres del Camp Nou, que van començar el juny passat. Una al juliol, una altra al setembre i una altra a l’octubre. En matèria de prevenció i seguretat laboral els agents no han detectat deficiències greus, més enllà d’algun requeriment menor, tal com reconeix el mateix Barça. I, en matèria laboral, durant les actuacions del setembre sí que va detectar la Inspecció presumptes irregularitats. D’una banda, una presumpta suplantació d’identitat per part d’un treballador, que operava amb els papers d’una altra persona. I, de l’altra, està revisant nòmines per certificar si hi ha o no deficiències en aquest aspecte.

Notícies relacionades

Fins ara el protocol era fer una inspecció al mes, però davant les informacions publicades per aquest mitjà i la previsió de què durant els pròxims mesos el volum de treballadors a peu d’obra augmenti considerablement –l’estimació és arribar a pics de treball de fins a 1.500 obrers operant de manera simultània–, des de la Generalitat han adoptat la decisió de reforçar les seves vigilàncies.

El Govern ha qualificat de «preocupant» la situació dels treballadors de les obres del Camp Nou. La portaveu de l’executiu català, Patrícia Plaja, que ha dit que la «situació de vulnerabilitat» d’aquests treballadors és un «tema preocupant» i ha assegurat que la Generalitat treballa amb «tots els mecanismes» al seu abast per a garantir que això no passi. De fet, ha formulat l’anunci següent: el Govern «intensificarà» els controls a les obres a mesura que «vagin creixent».