Índex de preus de consum

La inflació es va mantenir en el 3,5% a l’octubre, amb un oli que puja el 73,5%

La inflació es va mantenir en el 3,5% a l’octubre, amb un oli que puja el 73,5%

JORDI OTIX

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

La taxa d’inflació es va mantenir estable en el 3,5% el mes d’octubre, segons l’estadística publicada aquest dimarts per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), que confirma la dada anticipada pel mateix INE el 30 d’octubre. En concret, l’índex de preus de consum (IPC) va pujar el 0,3% en taxa mensual, respecte al mes anterior, cosa que manté en el 3,5% la seva taxa anual de l’IPC, la mateixa que al setembre i la més elevada des de l’abril (4,1%), amb una alça anual dels aliments que es modera una dècima però que encara segueix en un elevat 9,5%.

A l’octubre, l’efecte base dels preus de l’electricitat –els seus preus van baixar respecte al setembre el 2,1%, però ho van fer amb menys intensitat que l’octubre del 2022, quan va baixar el 22,5%– va ser compensat en bona mesura per la baixada dels carburants i combustibles (-2,3% respecte a setembre) i per la moderació del grup d’aliments i begudes no alcohòliques, que van incrementar els preus respecte al setembre (1,3%), però ho van fer amb menys intensitat que l’any passat, quan van augmentar el 2,3%, de manera que la seva taxa anual es modera al 9,5%. En particular, l’oli d’oliva va tornar a pujar i es va encarir el 6% respecte al setembre, cosa que fa que els preus d’aquest aliment siguin el 73,5% més cars que l’any passat.

L’octubre, la inflació subjacent, que exclou els preus més volàtils d’aliments no elaborats i energia, ha continuat reduint-se, 6 dècimes, fins al 5,2%, cosa que suposa la taxa més petita des de juny de l’any passat. 

Notícies relacionades

A falta de conèixer la dada de la inflació de novembre, la dada d’inflació de l’octubre permet fer una aproximació a la referència per a la pujada de les pensions el 2024. La inflació mitjana dels mesos de desembre del 2022 a l’octubre del 2023 se situa en el 3,9%. L’indicador de la pujada de les pensions per a l’any següent equival a la mitjana entre desembre i novembre de l’any següent. Quan es conegui la inflació de novembre (la dada avançada es publicarà el 29 de novembre, i la definitiva, el 14 de desembre) se sabrà quina serà la pujada de les pensions el 2024.

Des del punt de vista del Ministeri d’Economia, les mesures de política econòmica adoptades pel Govern central han permès a Espanya mantenir l’últim any una de les més baixes taxes d’inflació i més creixement econòmic de la zona euro, cosa que ha afavorit una competitivitat més gran de les empreses espanyoles i el guany de poder adquisitiu dels salaris. La majoria de les mesures antiinflació adoptades pel Govern central caduquen el 31 de desembre; abans de finalitzar l’any, l’Executiu ha de decidir si prorroga algunes d’aquestes mesures al 2024 i quines.