La meitat de càrrecs de la Generalitat ja són dones, però se’ls resisteix l’alta direcció

Marta Pérez / Efe

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Per primera vegada en la història, a la Generalitat de Catalunya i les seves entitats adscrites ja hi ha pràcticament el mateix nombre d’homes i dones ocupant càrrecs polítics i d’alta direcció. La paritat s’obre pas en el sector públic català, i es compleix així la llei vigent des del 2015 i que estableix que a l’administració hi ha d’haver una «representació equilibrada de dones i homes.

No obstant, aquesta paritat numèrica continua amagant un sostre de vidre que veta o dificulta l’accés de les dones a l’alta direcció, alhora que les segrega a departaments més vinculats als drets socials i les cures, tal com il·lustra un informe presentat aquest dijous per la Cambra de Comerç de Barcelona.

«Presentem aquests números amb satisfacció, però no hem resolt tots els problemes», ha alertat l’economista i autora de l’estudi, Carme Poveda. Dels 611 alts càrrecs, eventuals i directius que estan actualment en nòmina de la Generalitat de Catalunya o entitats adscrites (com podrien ser Ferrocarrils o l’Institut Català de la Salut), el 49% són dones i el 51%, homes. Una paritat tècnica que ha anat avançant durant els últims anys, en tant que el 2020, quan la Cambra va començar a mesurar-la, se situava 10 punts per sota.

El principal avanç que s’ha produït en els últims anys ha sigut no tant directament als departaments, sinó a les empreses i entitats públiques, que gestionen un pressupost fins i tot més gran que directament les conselleries. No obstant, on encara hi ha dèficits en matèria de paritat és on el vessant públic es barreja amb el privat, com és el cas dels consorcis. Aquí, dels 2.244 càrrecs, el 39% són dones.

Les dones copen el ‘sottogoverno’

En la reunió del Consell Executiu de cada setmana que manté el Govern s’asseuen set homes i vuit dones. Una representació pràcticament paritària, en la qual hi ha més conselleres que consellers i el president és un home. No obstant, darrere d’aquestes 15 cares visibles hi ha una maquinària de secretaris generals, gerents i assessors que en el dia d’avui el formen més dones que homes.

I a més quota de poder, més probabilitat que sigui un home que l’ocupi. Per exemple, el 59% dels caps de premsa, de gabinet o de protocol són dones, però només el 49% dels secretaris generals són ‘secretàries’.

Aquesta distribució, a més, va per barris o, més aviat, per departaments. I és que elles acaben destinades a aquelles àrees més vinculades als drets socials i a les cures i ells ocupen les esferes tradicionalment més vinculades amb el poder.

Notícies relacionades

Per exemple, a la Conselleria d’Economia, que decideix com es reparteix el pressupost, només el 33% dels alts càrrecs són dones (si bé la consellera és una dona). A Territori, una de les àrees que gestiona un percentatge més gran dels recursos de la Generalitat, el 29% dels que ocupen els òrgans de govern són dones. O a Interior, que governa la policia, aquest percentatge és del 35%.

Per trobar més dones en els alts llocs de direcció cal anar a buscar-les a Igualtat (100%), Drets Socials (57%) o Cultura (52%). I si bé des que la Cambra mesura aquestes quotes de poder per gèneres la paritat ha millorat de manera transversal, la segregació es manté.