El PIB va frenar a l’estiu i va moderar el seu creixement al 0,3% en el tercer trimestre

EFE / Ana Escobar

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

L’economia espanyola avança en el seu camí de desacceleració. El producte interior brut va moderar lleugerament el seu creixement durant l’estiu, de manera que el PIB va avançar entre juliol i setembre el 0,3% respecte al segon trimestre, després d’haver-ho fet el 0,6% i el 0,5% en els dos primers trimestres de l’any, segons les dades de la Comptabilitat Nacional Trimestral publicades aquest divendres per l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

En taxa anual, si es compara amb el tercer trimestre del 2022, la variació del PIB es queda en l’1,8%, quatre dècimes per sota del 2,2% anotat en el trimestre precedent. Segons el Govern, aquest avenç és compatible amb la seva previsió d’un creixement del 2,4% per al conjunt del 2023, després d’haver crescut el 5,8% el 2022.

El creixement del PIB en el tercer trimestre es va recolzar sobretot en la puixança de la demanda nacional. Destaca la contribució del consum privat, impulsat pels guanys de poder adquisitiu i l’evolució de l’ocupació

Pel costat de l’oferta, els sectors que més contribueixen al creixement són la indústria manufacturera i els serveis.

El turisme va contribuir a l’activitat econòmica gràcies a les excel·lents dades de la temporada en els mesos de juliol i agost. La desacceleració de l’activitat econòmica en el tercer trimestre que mostra la dada de la Comptabilitat Nacional publicada aquest divendres és compatible amb l’aceleració en la creació d’ocupació detectada per al mateix període per l’Enquesta de Població Activa publicada aquest mateix dijous per l’INE.

Notícies relacionades

Des del punt de vista del Govern, l’avenç del 0,3% en el tercer trimestre constitueix una dada «molt notable» en un context d’elevada incertesa internacional i pujada dels tipus d’interès. La dada, segons l’Executiu, confirma el creixement diferencial de l’economia espanyola respecte als principals països de la zona euro i està en línia amb les previsions macroeconòmiques incloses en el Pla Pressupostari.

En el Pla Pressupostari remès el 15 d’octubre a la Comissió Europea, el Govern en funcions eleva del 2,1% al 2,4% la seva previsió de creixement de l’economia per a aquest any, però retalla del 2,4% al 2% la de l’any vinent. La previsió del 2% per al 2024 del nou quadro macroeconòmic del Govern en funcions és lleugerament més optimista que les formulades recentment pel Fons Monetari Internacional (1,7%), el Banc d’Espanya (1,8%) i la Comissió Europea (1,9%).