La inflació es va situar en el 3,5% el setembre, amb un encariment de l’oli del 67%

JORDI OTIX

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

La inflació va escalar al setembre fins al 3,5%, impulsada per l’encariment de la llum i dels carburants, segons les dades publicades aquest divendres per l’Institut Nacional d’Estadística, que confirmen el que va avançar el mateix INE el 28 de setembre. En concret, l’Índex de Preus de Consum (IPC) va pujar el 0,2% en taxa mensual, respecte a l’agost, la qual cosa eleva al 3,5% la seva taxa anual de l’IPC, gairebé un un punt per sobre de la inflació de l’agost (2,6%) i la més elevada des de l’abril (4,1%).

El setembre del 2022 van baixar respecte a l’agost els preus de l’electricitat (-17%) i els carburants (-1,2%). Tot i això, el setembre del 2023 ha passat el contrari: els dos productes energètics, amb gran pes al cistell de consum, s’han encarit. 

Així, l’encariment de l’energia el setembre del 2023 i l’efecte base (al comparar-se amb el mateix mes del 2022, en el qual es van reduir) constitueixen la principal causa que l’índex de preus de consum (IPC) anoti al setembre una pujada mensual del 0,2% respecte a l’agost (davant la caiguda del 0,7% que va anotar el setembre del 2022) i que la taxa anual d’inflació hagi escalat gairebé un punt, fins al 3,5%.

El grup d’aliments i begudes no alcohòliques va experimentar una variació del 0,5% respecte al agost, cosa que deixa la seva taxa anual d’inflació en el 10,5%, la mateixa taxa que a l’agost. En particular, l’oli d’oliva va registrar al setembre una nova pujada del 10,1% que eleva al 67% la seva inflació anual.

Un home posa una bombeta en un llum. /

EP

Per la seva banda, la inflació subjacent (que exclou els preus més volàtils d’energia i aliments no elaborats) ha continuat reduint-se al setembre, en tres dècimes, fins al 5,8%, la taxa més baixa des del juny del 2022.

Notícies relacionades

Al setembre la taxa de variació anual estimada de l’índex de preus de consum harmonitzat (IPCA) se situa en el 3,2%, vuit dècimes per sobre de la registrada el mes anterior. Per la seva banda, la variació mensual estimada de l’IPCA és del 0,6%.

Amb això, segons destaca el Ministeri d’Economia, Espanya es consolida com un dels països de la zona euro amb una inflació més baixa –després d’haver descendit aquesta última en gairebé 5,5 punts l’últim any– i amb més creixement.