Conflicte al Pròxim Orient

L’FMI veu en la guerra d’Israel un «nou núvol que enfosqueix l’economia global»

L’FMI veu en la guerra d’Israel un «nou núvol que enfosqueix l’economia global»

REUTERS/Susana Vera

1
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

És «massa aviat» per calcular quin pot ser l’impacte que la guerra entre Israel i el territori palestí de Gaza pugui ocasionar en l’economia mundial, però el que és indiscutible és que el conflicte afegeix «un nou núvol en el no gaire assolellat horitzó de l’economia global. Un nou núvol enfosquint aquest horitzó que, per descomptat, no era el més necessari». Així ha expressat la seva preocupació per l’economia mundial la directora gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), Kristalina Georgieva, aquest dijous, en una roda de premsa en el marc de l’assemblea anual que aquest organisme celebra a Marràqueix.

Notícies relacionades

Després de deixar clar que el veritable preu del conflicte el paguen «els civils innocents» que estan perdent la vida, Georgieva ha explicat que l’organisme internacional està seguint «molt de prop» com evoluciona la situació i com això està afectant, especialment, els mercats del petroli. «És massa aviat» per extreure conclusions, «hem vist alts i baixos» en els preus del petroli, «ho seguirem molt de prop», ha resumit la directora gerent de l’FMI.

De moment, estimacions preliminars del Fons Monetari Internacional apunten que una pujada del 10% del petroli és capaç de restar 0,15 punts al creixement mundial de l’economia i pot afegir 0,4 punts a la inflació mundial. «Això dona un ordre aproximat de magnitud de quins podrien ser els efectes, però insistim que és massa aviat per arribar a una conclusió precipitada», va assenyalar aquest dimarts l’economista en cap de l’FMI, Pierre-Olivier Gourinchas.