Fiscalitat

Hisenda recapta 623 milions amb l’impost a grans fortunes, menys de la meitat del previst

Hisenda recapta 623 milions amb l’impost a grans fortunes, menys de la meitat del previst
2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

L’Agència Tributària ha recaptat un total de 623 milions d’euros com a conseqüència de la declaració de l’anomenat nou impost de solidaritat de les grans fortunes declarat durant el mes de juliol per un total de 12.010 contribuents amb patrimonis superiors a 3 milions d’euros.

La xifra de recaptació, publicada aquest dimecres pel Ministeri d’Hisenda, representa menys de la meitat de l’objectiu de 1.500 milions d’euros que havia previst el Govern quan va anunciar aquest nou tribut (tot just representa el 41,5% del que s’esperava).

La creació d’aquest nou impost va ser anunciada pel Govern per neutralitzar la decisió de governs autonòmics com el de Madrid i Andalusia de suprimir l’impost sobre el patrimoni. El nou tribut, de caràcter estatal, afecta contribuents amb un patrimoni net superior a 3 milions d’euros. Per evitar la doble imposició, els contribuents només tributen per la part del seu patrimoni que no hagi sigut gravat en la seva comunitat per l’impost sobre el patrimoni. Per fer-ho, es descompta del pagament d’aquest nou tribut el que s’ha abonat en l’impost sobre el patrimoni.

Això explica que la recaptació dels 623 milions s’hagi obtingut, sobretot, dels patrimonis nets de més de 3 milions de les comunitats que té bonificat total o parcialment l’impost sobre el patrimoni.

Madrid aporta el 90%

Del total de 623,6 milions recaptats, 555 milions s’han recaptat a Madrid, provinents de 10.302 contribuents.

865 contribuents més d’Andalusia han tributat 29,7 milions.

A Galícia, 91 contribuents han liquidat una quota de 9,8 milions per aquest impost.

A Catalunya, un total de 322 contribuents amb patrimonis superiors a 3 milions d’euros han liquidat 2 milions a l’Agència Estatal de l’Administració Tributària. Aquests 2 milions corresponen a la menor tributació que la Generalitat aplica a determinats trams en el seu impost autonòmic sobre el patrimoni.

A la resta de les comunitats autònomes, la recaptació pel nou impost ha sigut nul·la, o pràcticament nul·la. A València, per exemple, 17 contribuents han aportat una recaptació de 200.000 euros. I a Astúries, de 100.000 euros, provinents de 10 contribuents.

Només a l’epígraf retolat per Hisenda com a ‘Ceuta, Melilla i no residents’ s’atribueix una recaptació de 26,2 milions per aquest tribut.

Punxada recaptatòria

Notícies relacionades

Malgrat la ‘punxada’ en la recaptació respecte al que s’ha calculat, el Ministeri d’Hisenda ha comunicat que la nova figura tributària «compleix l’objectiu marcat pel Govern d’avançar en una política fiscal més progressiva en què es demana un esforç més gran als que més tenen en un context d’alça de preus per la guerra d’Ucraïna».

A més, Hisenda remarca que la recaptació total per l’impost de solidaritat de grans fortunes (623 milions) i per l’impost sobre el patrimoni el 2023 ascendeix a un total de 1.868 milions d’euros. «Aquestes xifres són conseqüents amb les previsions del Govern», apunta el Ministeri d’Hisenda. En contra del que es va transmetre des de l’anunci del nou impost, Hisenda explica ara que l’objectiu recaptatori de 1.500 milions que s’havia marcat afectava el supòsit que totes les comunitats autònomes haguessin aplicat una bonificació del 100% en l’impost sobre el patrimoni (una cosa que només hi ha a Madrid i a Andalusia).