Turisme
Els viatges de l’Imserso es posen per fi en marxa després de fracassar els recursos
Tot a punt perquè els viatges de l’Imserso es despleguin. El Tribunal Administratiu Central de Recursos Contractuals (TACRC) ha desestimat el recurs presentat pel grup d’empreses format per Nautalia (Seniorplan 2.0), Mundiplan i Soltour, les tres concursants que es van quedar fora de l’adjudicació. L’objectiu ara és que els viatges comencin, com és habitual, en la segona quinzena d’octubre, segons fonts del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030.
El problema en qüestió d’aquest any és que l’adjudicació dels tres lots (costa peninsular, costa insular i turisme d’interior) van recaure en una sola empresa. Ávoris, companyia propietat de Grupo Barceló, es va imposar a Mundiplan (una Unió Temporal d’Empreses –UTE– integrada per Iberia, IAG i Alsa), Seniorplan 2.0 (una altra UTE formada per Nautalia, Seniorplan i Autocares Vera) i Soltour. Aquestes tres van decidir llavors interposar-hi un recurs que va paralitzar el programa unes dues setmanes.
A partir d’ara, per tant, l’organisme dependent de la Secretaria d’Estat de Drets Socials, que dirigeix Nacho Álvarez, haurà de procedir a la firma del contracte amb l’adjudicatari (Ávoris) i, a continuació, començarà l’enviament de les cartes d’acreditació a les persones usuàries dels viatges. Aquestes cartes contenen la informació que necessiten els pensionistes per posteriorment reservar el viatge i tot seguit s’iniciaria la comercialització per part de les agències autoritzades per poder començar la temporada de viatges d’aquí un mes.
El sempre polèmic programa de viatges de l’Imserso –l’autoritat de Competència va advertir fa quatre anys sobre la «poca o nul·la concurrència» dels diferents processos concursals a l’assenyalar que un operador ha resultat adjudicatari del contracte de manera successiva– fa anys que és objecte de recursos per part de les empreses que no aconsegueixen adjudicar-se’n cap lot, però sempre sense grans retards per als usuaris. Potser un dels seus pitjors moments va ser el 2019 quan el la patronal hotelera Cehat va impugnar els plecs del programa pels seus baixos preus.
La temporada 2023-2024 compta amb gairebé 900.000 places (886.269, 70.000 més que en la temporada anterior), que es divideixen en tres lots: 443.887 places per a viatges de costa peninsular; 30.039 places de costa insular, i 212.343 places de turisme d’escapada. Aquest any s’han modificat els criteris d’adjudicació per prioritzar la qualitat de l’oferta davant el preu, buscant millor categoria dels hotels, millor accessibilitat, règims alimentaris més variats i saludables, un transport més ràpid i còmode o una oferta de municipis més gran a disposició dels clients per diversificar l’oferta.
A més, el nou catàleg incorpora totes les províncies i les respectives capitals –de les 52 que hi ha en total se n’incorporen 34 de noves on abans no es viatjava–, impulsarà el turisme de natura amb 19 noves rutes a destinacions com Sierra Nevada, a Granada; la Sierra de les Nieves, a Màlaga, o el parc natural del Cañón de Ríos Lobos, a Castella i Lleó. I gairebé com si d’un projecte pilot es tractés, s’inclouran 10 circuits culturals amb rutes temàtiques específiques, com poden ser itineraris literaris, musicals o festivals de teatre.
- ¿Qui és més fort, Ducati o Márquez?
- Israel colpeja de nou Hezbol·là amb una altra onada d’atacs a dispositius
- Adeu a Jimmy Giménez-Arnau, ex d’una neta de Franco i tertulià mordaç
- Indignació patronal per l’ofensiva contra el tabac
- Draghi proposa fer un experiment d’Unió Bancària amb unes quantes entitats