Sentència europea

La justícia europea reconeix la indemnització als pares discriminats en el complement per incapacitat permanent

La justícia europea reconeix la indemnització als pares discriminats en el complement per incapacitat permanent
2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Els pares de dos o més fills que han patit una discriminació a l’hora d’accedir al complement de pensió d’incapacitat permanent tenen dret a rebre una indemnització addicional. En una sentència dictada aquest dijous pel Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) sobre un cas espanyol, la cort amb seu a Luxemburg conclou que «una pràctica administrativa consistent a denegar sistemàticament la concessió d’aquest complement als pares i ignorar d’aquesta manera les conseqüències que s’han d’extreure de la sentència dictada el 2019, en què el TJUE va declarar que la concessió reservada únicament a les mares és discriminatòria, sotmet els pares a una doble discriminació».

En l’esmentada decisió dictada fa quatre anys, la cort europea va declarar que el complement de pensió concedit a Espanya únicament a les mares beneficiàries d’una pensió d’incapacitat permanent amb dos o més fills (siguin biològics o adoptats), excloent els pares que es troben en una situació comparable, constitueix una discriminació directa per raó de sexe que és contrària a la directiva d’igualtat de tracte. El novembre del 2020, arran d’aquest pronunciament, un pare de dos fills va decidir sol·licitar a la Seguretat Social espanyola que li reconegués el seu dret a l’esmentat complement de la prestació d’incapacitat permanent absoluta que percebia des de novembre del 2018. 

La Seguretat Social espanyola va denegar la seva sol·licitud i l’afectat va decidir presentar un recurs davant els tribunals. En una primera sentència, la cort espanyola li va reconèixer el dret, però va desestimar la indemnització sol·licitada en paral·lel. Tant el pare com les autoritats espanyoles van recórrer l’esmentada sentència davant el Tribunal Superior de Justícia de Galícia que va decidir remetre una pregunta prejudicial a la cort europea perquè es pronunciés sobre la possible discriminació i les possibilitats d’indemnització. 

Igualtat de tracte

En la decisió emesa aquest dijous, el TJUE recorda que una vegada que s’ha constatat l’existència d’una discriminació que vulnera la legislació europea, i mentre no s’adoptin mesures que restableixin la igualtat de tracte, els tribunals nacionals i les autoritats administratives nacionals han de deixar sense aplicar tota disposició nacional discriminatòria, sense esperar que la derogui el legislador. És a dir, han d’aplicar als membres del grup desfavorit, en aquest cas, els pares, el mateix règim de què disfruten les persones incloses en l’altra categoria com són les mares.

Notícies relacionades

La cort també remarca que la pràctica administrativa de denegar sistemàticament la concessió d’aquest complement als pares genera una nova discriminació, ja que obliga només els homes a anar a la via judicial per accedir al dret, cosa que els exposa a un termini més llarg per a la seva obtenció, així com, en el seu cas, a despeses addicionals. «Per tant, l’òrgan jurisdiccional nacional que coneix una demanda presentada davant l’esmentada resolució denegatòria no es pot limitar a reconèixer l’afiliat de sexe masculí que es tracti el dret al complement de pensió litigiós amb efectes retroactius». 

És a dir, donar-li la raó «no repararia els perjudicis derivats de la nova discriminació» per la qual cosa «ha de concedir-se així mateix» a l’home «una reparació pecuniària adequada, que permeti compensar íntegrament els perjudicis efectivament soferts a conseqüència de la discriminació. Aquesta reparació ha de tenir en compte les despeses efectuades per l’afiliat, incloses les costes i els honoraris d’advocat», remarca el TJUE.