Mas i Montilla ‘suspenen’ la transició verda a Catalunya
1
Es llegeix en minuts

Suspens a la transició verda a Catalunya. I ni més ni menys que per dos expresidents de la Generalitat. Artur Mas, que va portar el timó sota les sigles de CiU i el socialista José Montilla, que el va precedir, coincideixen en això al compartir el debat ‘Indústria i energia a Catalunya: on som i on anem» durant el Fòrum Indústria i Energia 2023, que se celebra al DFactory de Barcelona.

També hi han participat l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni; el conseller d’Empresa, Roger Torrent; el líder del PSC Salvador Illa, i el delegat especial de l’Estat en el Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB), Pere Navarro, entre d’altres.

Mas ha assegurat que la implementació d’energies verdes es va fer bé al principi, en els anys 80 i 90, fins i tot sent pionera a Espanya, però amb el canvi de segle «Catalunya no ha fet els deures tal com els havia de fer». Ha lamentat que en els últims anys no s’ha fet una bona feina en aquesta implementació: «Només reconeixent el problema podem trobar solució».

Valentia política

Montilla, que va ser ministre d’Indústria després de presidir la Generalitat, ha explicat que la instal·lació d’energies renovables «es va parar quan va aparèixer un discurs que són les teories del decreixement». Ha lamentat que qualsevol projecte genera rebuig però creu que fa falta «valentia política» per portar a terme els projectes.

Notícies relacionades

Tant Montilla com Mas han alertat que, al ritme actual, Catalunya no podrà arribar als objectius de descarbonització marcats per al 2050. «Veus el que s’ha fet en els últims anys i, amb aquest ritme, és impossible d’aconseguir», ha advertit Montilla. Mas ha explicat que a aquest ritme «ja es veu» que no s’aconseguiran els objectius, i ha proposat retardar el tancament de les centrals nuclears si no s’aconsegueix i si l’objectiu és reduir les emissions contaminants.

El líder del PSC, Salvador Illa, ha demanat «prendre decisions» per accelerar la transició energètica a Catalunya i la implantació de fonts d’energia renovable. I l’alcalde Collboni ha defensat la voluntat del consistori que hi hagi més indústria a Barcelona, «també dins de la ciutat».