Especulació

Facua denuncia que la mateixa ampolla d’oli d’oliva és un 45% més cara segons el supermercat

Facua denuncia que la mateixa ampolla d’oli d’oliva és un 45% més cara segons el supermercat
4
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

L’organització de consumidors Facua - Consumidors en Acció denuncia especulació dels supermercats en la pujada de preus de l’oli d’oliva després de constatar diferències de preu dels productes de fins al 68%. L’exemple més evident és que una mateixa ampolla d’un litre d’oli d’oliva verge picual de marca Carbonell costa 8,86 euros a Alcampo i 12,45 euros a Carrefour, una diferència de 45% per al mateix producte sobre la qual l’organització no troba cap més explicació que l’interès d’alguns supermercats per intentar treure profit de la conjuntura. «Això posa de manifest que el que passa amb l’oli d’oliva no són només problemes relacionats per la collita, sinó que al costat d’això hi ha una especulació en el punt de venda», ha afirmat el secretari general de Facua, Rubén Sánchez, en una roda de premsa des de Sevilla.

L’organització ha realitzat una anàlisi el 4 de setembre de 144 preus d’olis d’oliva verge i verge extra a la venda en vuit empreses (Alcampo, Carrefour, Dia, Hipercor, Eroski, Mercadona, Aldi i Lidl) que afecta un total de 50 marques diferents. I després de constatar diferències de preus ha denunciat especulació a l’última part de la cadena que traslladarà al Ministeri de Consum «perquè hi intervingui». Sánchez ha explicat que la pujada del marge de benefici en el cas de l’oli d’oliva és il·legal des de l’1 de gener perquè el reial decret llei que va baixar l’IVA el desembre de l’any passat apunta que cap membre de la cadena pot aplicar un increment del marge del seu benefici mentre sigui vigent aquesta rebaixa impositiva, que de moment ho està fins al 31 de desembre.

La pujada de l’oli d’oliva ha sigut durant molt temps l’elefant a l’habitació dels rebostos espanyols, tapat sota una espiral inflacionista que va afectar tots els aliments. Tant és així que malgrat ser un dels productes que més ha pujat de preu la rebaixa de l’IVA del Govern és del 5% i no del 0%, com en molts altres productes. Però després de 28 mesos consecutius d’ascensos interanuals i, sobretot, després de superar la barrera dels 7 euros ha passat a convertir-se en tema de conversa i mal de cap per a les famílies, com fa un any ho era la factura de la llum o el gas.

El motiu de la pujada es justifica per la mala collita de l’any passat per la sequera, però des de l’organització Facua-Consumidors en Acció insisteixen que hi ha qui s’està aprofitant d’aquesta situació per ampliar els seus marges de benefici. Segons l’estudi, el preu mitjà del litre d’oli d’oliva verge extra en envasos de plàstic d’un litre se situa actualment en els 9,67 euros, però les diferències de preus entre les diferents marques i establiments poden arribar a assolir els 5,31 euros per litre (el 68,1%) entre el més car –el litre de verge extra marca Maestros de Hojiblanca, a la venda a Carrefour a 13,10 euros– i el més barat –de la firma Mar de Olivos, a 7,79 euros a Alcampo–.

Notícies relacionades

Entre els olis verges en format d’un litre, la diferència arriba al 53,4%. El més car és de la firma Coosur Serie Oro, a 11,80 euros a Carrefour. El preu més barat és compartit entre les marques blanques de Carrefour, Lidl i Aldi, a 7,69 euros el litre. El preu mitjà d’aquesta varietat d’oli se situa en 8,91 euros. Per la seva banda, la mitjana de la garrafa de 5 litres de verge extra és de 44,35 euros (8,87 euros per litre). El més car és de marca Maestros de Hojiblanca, a 52,49 euros a Carrefour. El més barat és d’Iznaoliva, a 33,99 euros a Alcampo. La diferència de preu entre l’un i l’altre assoleix el 54%. L’oliva verge, també en garrafa de 5 litres costa 39 euros de mitjana. El més car és a Carrefour, a 48,05 euros la marca Carbonell. El més barat a Alcampo, a 33,99 euros la marca Olivar Centenario.

El preu mitjà de la garrafa de 3 litres de verge extra és de 27,10 euros (9,03 euros per litre). El més car és de marca Maestros de Hojiblanca, a la venda a Alcampo a 34,99 euros. Els dos més barats, a 22,99 euros, són de les firmes Coosur i Olisone a Lidl. En verge, la mitjana dels olis analitzats és de 23,63 euros. El més car, a 28,99 euros a Hipercor, és de marca Coosur Serie Oro. El més barat és una oferta temporal de la marca Carbonell, a 21,59 euros, a Eroski.