Energia

La factura de la llum d’agost serà la segona més cara de l’any, per sobre de 55 euros

La factura de la llum d’agost serà la segona més cara de l’any, per sobre de 55 euros
3
Es llegeix en minuts
EFE

Els consumidors que tenen contractat el subministrament elèctric en el mercat regulat pagaran a l’agost la segona factura de la llum més cara de l’any, amb un preu superior als 55 euros, tot i que continuarà costant menys de la meitat que fa un any, en plena crisi energètica.

Segons les dades del simulador de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) consultades per Efe, amb una potència contractada de 4,4 quilowatts i un consum mensual de 250 kilowatts hora (KWh) distribuït en els diferents períodes (punta, pla i vall), un consumidor tipus del mercat regulat pagarà a l’agost una factura de 55,5 euros.

Aquest preu és mes elevat que el registrat en els cinc mesos anteriors, i se situa a prop d’un 6% per sobre dels 52,3 euros que s’han registrat aquest estiu, tant al juny com al juliol.

No obstant, és un 52% inferior en comparació amb els 115,5 euros que es van pagar l’agost del 2022, el mes amb la segona factura més cara de la història, i un 55% més baix que el màxim històric de març d’aquell mateix any, quan es van assolir els 123 euros/MWh en plena crisi energètica provocada per la invasió russa d’Ucraïna.

L’estiu més barat des de la pandèmia

Malgrat ser el segon mes més car de l’any, la factura de la llum ha sigut aquest estiu –al juny, el juliol i l’agost– la més barata des del 2020, l’any de la pandèmia.

Així, els consumidors del mercat regulat han pagat aquest estiu una mitjana de 53,3 euros al mes, un 48% i un 16% menys que el 2022 i el 2021, respectivament.

L’últim estiu en què els consumidors van pagar menys per la factura de la llum va ser el 2020, l’any de la pandèmia, quan es van pagar de mitjana 49 euros en cada un dels mesos estivals, gairebé un 12% menys que aquest any.

El mercat majorista s’estabilitza

El més baix preu que estan pagant els consumidors regulats per la factura de la llum en comparació amb anys anteriors es deu principalment a dos factors: la caiguda del mercat majorista de l’electricitat i la rebaixa de l’IVA.

A l’agost, el mercat majorista va marcar un preu mitjà de 96 euros el megawatt hora (MWh), menys d’una tercera part –un 69% menys– del que es va pagar el mateix mes de l’any anterior, el més car de la història i en el qual es van arribar als 308,6 euros.

Des que va començar l’any, la llum s’ha pagat de mitjana a 89,5 euros/MWh, notablement per sota dels 231,7 euros/MWh del 2022.

Aquest descens, provocat per la caiguda de la demanda i el preu del gas, ha fet innecessària l’aplicació del límit al gas, que ja encadena 187 dies sense activar-se i suma 202 dies des que va entrar en vigor, fa una mica més d’un any.

A més de la caiguda del mercat majorista, també s’han fet notar les successives rebaixes de l’IVA aprovades pel Govern central per a la factura elèctrica, que actualment se situa en el 5%, quan el juny del 2021 estava en el 21% habitual.

El nou PVPC, a punt

L’actual model de la tarifa regulada o PVPC estarà vigent durant quatre mesos més, abans que la nova fórmula comenci a funcionar l’1 de gener del 2024, després del compromís que va adquirir el Govern espanyol amb Brussel·les fa mesos per aprovar el límit al gas.

La indexació de la nova fórmula de càlcul en els mercats a termini reduirà la volatilitat, i aportarà més estabilitat a les factures finals dels consumidors i mandrindrà els senyals d’estalvi i consum eficient.

Notícies relacionades

Concretament, es fixa un marc transitori pel qual el pes del senyal a termini s’incrementarà progressivament entre el 2024 i el 2026, de manera que per al primer any representarà un 25% i anirà pujant fins a assolir un 55% el 2026, i deixarà el percentatge restant (45%) a la diària i intradiària.

Al seu torn, les referències de preus dels mercats de futur estaran integrades per un cistell de productes a termini amb diferent horitzó temporal: el 10% correspondrà al producte mensual; el 36%, al trimestral, i el 54%, a l’anual.