5
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

Primer senyal que la brutal escalada de l’euríbor iniciada a principis del 2022 podria haver arribat a un punt d’inflexió. A falta de les dades dels dos dies feiners que resten perquè acabi el mes, l’índex a què hi ha lligades la majoria de les hipoteques a Espanya apunta a tancar agost en una mitjana entorn del 4,072%. En cas de confirmar-se, suposarà la seva primera caiguda intermensual després de disparar-se en 4,6 punts percentuals en 19 mesos d’alces sense precedents, des del -0,502% de desembre del 2021 al 4,149% del juliol passat. I el que és encara més rellevant per als hipotecats a tipus variable: les quotes dels crèdits que toqui revisar amb l’euríbor d’agost registraran la pujada més suau des de la que van experimentar les que van utilitzar l’índex del setembre passat, una moderació que tot apunta que s’ampliarà en els pròxims mesos.

Tot i que hi ha hipoteques a tipus variable que es revisen cada sis mesos, la majoria ho fan una vegada a l’any. Les quotes pugen si l’euríbor és més alt que un any abans en el mes que serveix de referència per revisar el crèdit. La raó que les pujades de les quotes hagin començat a moderar-se i ho facin de manera més pronunciada en els pròxims mesos és, precisament, que els nous nivells de l’euríbor s’estan comparant amb els de la segona part del 2022, considerablement més elevats que els de la primera meitat d’aquell exercici. Així, l’euríbor va arrencar aquell any marcant un -0,477% al gener i el va acabar disparat fins al 3,018% al desembre.

L’agost de l’any passat, l’índex es va situar en l’1,249%, amb el que la diferència interanual serà ara d’uns 2,82 punts percentuals. Per posar-ho en perspectiva, les diferències any contra any van ser inferiors a un punt percentual entre gener i maig del 2022 i van estar per sota dels tres punts fins al setembre passat. A l’octubre, van arribar als 3,1 punts, al març van ascendir a un màxim de 3,884 punts, i des d’aleshores s’han anat moderant, començant a suavitzar les pujades de les quotes, fins a baixar aquest agost per sota dels tres punts per primera vegada en onze mesos.

Pujada sobre pujada

Això sí, les quotes pujaran menys, però continuaran pujant, almenys a curt termini. En una hipoteca de 150.000 euros a 24 anys amb un tipus d’euríbor més 1% que tingui com a referència la dada d’agost (normalment les que es revisen octubre), la quota mensual passarà de 674 a 901, és a dir, 227 euros més al mes i 2.724 euros més a l’any. Per a un crèdit de 300.000 euros amb les mateixes característiques, l’alça serà de 1.348 a 1.803 euros: 455 euros més al mes i 5.460 euros més a l’any.

A més, el cop per als hipotecats serà més suau, però es produirà sobre el cop dur que ja van encaixar fa dotze mesos. Per entendre el que han patit en els últims dos anys, les quotes dels dos crèdits utilitzats com a referència es van revisar amb la dada d’agost del 2021 a 552 i 1.105 euros al mes, respectivament, amb el que en dos exercicis hauran pujat en 349 i 698 euros mensuals. És a dir, que seran un 63% més cares.

A Espanya, així, hi ha unes cinc milions d’hipoteques per a la compra d’habitatge, de les quals 3,7 milions són a tipus variable lligades a l’euríbor. D’aquestes últimes, entorn d’un 35% (1,295 milions) es revisen amb les dades de l’índex de gener a juny, un 25% (925.000) amb els de juliol a setembre, i una mica menys d’un 40% (1,48 milions) amb els d’octubre a desembre. Les pujades més grans de les quotes, superiors a tres punts percentuals més el diferencial, les han patit els entorn de tres milions de llars (aproximadament el 80% del total d’hipoteques lligades a l’euríbor) amb crèdits revisats amb les dades de l’índex d’entre l’octubre passat i juliol.

Baixades a expenses del BCE

Els principals serveis d’estudis que publiquen previsions de l’euríbor estimen, això sí, que l’índex ha deixat enrere el seu màxim i continuarà baixant en els pròxims mesos. Bankinter preveu que se situï de mitjana en el 4,1% aquest any, 3,7% el pròxim i 3,2% el 2025. CaixaBank, per la seva banda, l’estima en el 3,86% aquest desembre i en el 2,8% a finals del 2024. I Funcas el veu reduint-se des del 4,03% de mitjana del quart trimestre del 2023 fins al 3,33% entre octubre i desembre del pròxim exercici. 

Notícies relacionades

En cas de ser així, les pujades de les quotes de les hipoteques es continuaran moderant en els pròxims mesos i arribarà un moment en què fins i tot començaran a baixar, potser entorn del segon trimestre de l’any que ve. Tot això, però, depèn del que faci el Banc Central Europeu (BCE) amb els tipus de referència per combatre la inflació. L’euríbor, que mesura teòricament el que es cobren els bancs entre si per prestar-se diners, mira d’anticipar el nivell en què estaran els tipus dotze mesos després, més una prima.

L’índex, així, ha començat a baixar perquè el mercat dona per descomptat que el final del cicle d’alces dels tipus oficials del banc central està a tocar, si no s’ha assolit ja. L’autoritat monetària ha deixat obert tornar a elevar-los a mitjans de setembre o deixar-los sense canvis, però també ha donat pistes que en principi no queden gaires més pujades. No obstant, sempre hi ha la possibilitat que la inflació es torni a disparar i l’obligui a endurir encara més la política monetària, si bé els creixents símptomes de debilitat de l’economia de la zona euro ho fan menys probable.