Notícia nefasta per als consumidors: el preu de l’oli d’oliva continuarà la seva escalada
2
Es llegeix en minuts
EFE

Els preus de l’oli d’oliva mantindran la seva escalada en les pròximes setmanes davant les expectatives de baixa collita en la pròxima campanya, que s’iniciarà a partir del mes d’octubre, segons assegura el consultor oleícola Juan Vilar, que vaticina també un descens en el consum d’aquest aliment en benefici d’altres greixos vegetals.

Vilar creu que l’enllaç de la pròxima campanya serà gairebé nul, amb una collita similar o fins i tot pitjor, i això fa que l’oferta (producció més enllaç) per a l’any vinent agrícola sigui inferior a la demanda potencial.

«L’únic mecanisme que regula una potencial situació de desproveïment és el preu, que no deixarà de pujar», considera el consultor. En aquest sentit, l’Associació Agrària de Joves Agricultors (Asaja) adverteix que ja costa un 86% més que l’any passat.

«Aquesta autoregulació del mercat provoca un descens irremeiable del consum, perquè, per via del preu, s’ajusti a l’oferta real», matisa Vilar, expert i assessor de diverses empreses oleícoles.

El consultor vaticina que les pujades de preu aniran deteriorant el consum de manera gradual, i això «portarà les famílies a un desproveïment parcial provocat per les altes cotitzacions en el lineal».

En els últims dies, el preu de l’oli d’oliva verge extra ha assolit nivells rècord de fins a 9 euros el litre. Segons el seu parer, «mai en la història del sector d’elaboració d’oli d’oliva s’havia produït una situació similar. Una mala collita que ha fet que totes les baules de la cadena de valor perdessin diners, d’una manera o d’una altra».

Unes pèrdues que, segons Vilar, s’han complementat amb l’increment del preu dels fertilitzants, combustibles i energia, així com l’increment dels tipus financers. Factors, conclou Vilar, «que estan posant en situació de vulnerabilitat extrema els integrants de la cadena del sector oleícola».

Notícies relacionades

Per al consultor estratègic del sector de l’oli d’oliva, el canvi del cicle actual arribarà «i invertirà la situació d’oferta i preus de manera abrupta, i això provocarà uns efectes devastadors en el sector, ja que els costos de producció continuaran elevats i el consum deteriorat, en un escenari d’excés d’oferta, de manera que els preus cauran i batran igualment rècords, però a la baixa».

«Aquest canvi de tendències es donarà per la combinació produïda entre els vectors: clima, superfície i producció, amb un consum ressentit», finalitza Vilar.