Evolució dels indicadors

La indústria farmacèutica supera l’automòbil com a màxim exportador

La indústria farmacèutica supera l’automòbil com a màxim exportador
2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

El sector farmacèutic espanyol ha aconseguit després de la pandèmia superar el sector de l’automòbil com a motor de les exportacions espanyoles. En temps en què les receptes utilitzades per superar anteriors crisis s’han de revisar (despesa pública, dèficit, paper dels sectors), el gran sector espanyol de l’automòbil ha perdut pistonada de manera accelerada en els últims anys al ritme d’electrificació, crisi de comerç internacional i frenada de les vendes. Segons un informe de BBVA Research, l’exportació d’especialitats farmacèutiques ha sobrepassat la de vehicles de motor: «De representar al voltant de 13.000 milions d’euros el 2019 (el 5,1% del total) a més de  25.000 milions el 2022 (el 9,6%). Altres sectors amb una evolució similar són el d’instruments i subministraments mèdics i odontològics, les exportacions dels quals han avançat un 10% en el mateix període i s’acosten ja a un 1% del total; i el d’articles de neteja (al voltant d’un 20% més que fa 4 anys, 1,3% del total)», afirma l’informe.

BBVA Research confirma una creixent terciarització de l’economia espanyola respecte a l’evolució de la resta d’Europa. Així, «durant el període 2019-2022, les vendes de béns a l’exterior han tingut un acompliment similar al que s’observa a la resta d’Europa (5,4% davant el 8,1% registrat a Europa), mentre que són les exportacions de serveis les que han mostrat un augment més elevat (+33,9% a Espanya davant el 10,1%)».

La clau del sector farmacèutic espanyol ha sigut la seva ràpida adaptació al context derivat de la pandèmia del coronavirus. Les especialitats farmacèutiques van passar de suposar el 5% de les exportacions de béns abans de la pandèmia a ser el 9,5% el 2022. Mentrestant, el sector de l’automòbil va patir una caiguda de vendes a l’estranger del 20%. Mentre augmenta la venda de vehicles usats, el sector de l’automòbil ha de buscar nous incentius per al canvi de cotxe al marge d’ajudes a l’electrificació.

Valor afegit

Notícies relacionades

La indústria farmacèutica s’ha convertit en un dels sectors amb més valor afegit a Europa. El sector inverteix 41.500 milions d’euros en investigació i ocupa directament unes 840.000 persones. Produeix per valor de 300.000 milions d’euros, exporta per 565.000 milions i aporta 175.000 milions d’euros a la balança comercial de la UE dels 27, segons dades de la patronal Farmaindustria.

Com és tradicional en l’economia espanyola, els seus pilars són el consum intern (amb el turisme com a protagonista) i les exportacions. I actualment aquestes continuen sent les claus. Com a conseqüència, el pes en el PIB de les exportacions, en termes reals, ha augmentat del 34,5% fins al 39% (en termes nominals ha passat del 34% al 42,4%). BBVA Research destaca que «quan es compara l’evolució de les exportacions espanyoles (+12,9%) amb les de l’Eurozona (9%), la principal diferència es troba en l’avenç de les vendes de serveis a l’exterior (+33,9% davant +10,1%), ja que les de béns han tingut un comportament moderadament pitjor (5,4% davant el 8,1%). En termes reals, les de béns han passat de representar un 23,7% del PIB a un 25%, mentre que les de serveis han anat d’un 10,8 a un 14,5%.