Turisme, aliments i carburants fan repuntar la inflació al 2,3% al juliol

ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

La inflació va repuntar al juliol quatre dècimes, fins al 2,3% (des de l’1,9% registrat al juny), impulsada per la pujada mensual del 16% dels preus dels paquets turístics, pel nou increment de fruites (7,1%) i olis (3,4%) i per l’encariment mensual del 2,2% que han experimentat els carburants. Les dades definitives del mes de juliol publicades aquest divendres per l’Institut Nacional d’Estadística (INE) confirmen el que va anticipar el mateix INE el 28 de juliol, que també va apuntar un increment de l’anomenada ‘inflació subjacent’ (que exclou els preus més volàtils d’aliments no elaborats i energia) fins al 6,2%.

Amb la pujada mensual del 0,8% dels aliments i les begudes no alcohòliques la inflació anual d’aquest grup repunta fins al 10,8%. Al juny la inflació del grup d’aliments i begudes havia cedit fins a la taxa, encara molt elevada, del 10,3%, des del pic del 16,6% registrat al febrer. La inflació dels aliments està instal·lada en els dos dígits des de l’abril del 2022, després del camí alcista iniciat un any abans, l’abril del 2021.

El juliol del 2022 els preus del grup d’aliments i begudes no alcohòliques van anotar una pujada mensual mitjana del 0,3%.

Per la seva banda, el grup especial de carburants i combustibles va anotar al juliol una pujada mensual de l’1,7% (respecte al juny). Carburants i combustibles continuen sent més barats que el mateix mes de l’any passat (el 14,8% menys), però una mica menys del que ho van ser al juny.

Notícies relacionades

Com és habitual en ple estiu, la demanda de carburants puja, i els preus, també. La gasolina i el dièsel van repuntar la primera setmana d’agost l’1,8% i el 3,4%, respectivament, en la cinquena setmana consecutiva de pujades des de principis de juliol, tot i que l’efecte és desigual segons el producte. Així, mentre que el preu dels viatges per als cotxes de gasolina és més car que l’any passat, quan encara era vigent el descompte de 20 cèntims per litre de carburant, en el cas del dièsel passa el contrari, segons confirma el Butlletí Petroler de la Unió Europea (UE), publicat aquest dijous.

La pujada actual dels preus dels carburants s’emmarca en un escenari d’encariment del petroli des del mes de juny, que acumula una trajectòria ascendent de més de 12 dòlars, fins als 87,40 dòlars per barril que va marcar la referència del Brent aquest dimecres, i es veuen impulsats per l’alça de la demanda pròpia d’aquests mesos de l’any i per les retallades de la producció acordades en el marc de l’Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP). Al juliol la producció de l’OPEP va caure el 3%, segons les estimacions publicades aquest dijous per l’organització petrolera amb seu a Viena. Les xifres de l’informe mensual de l’OPEP revelen que la marcada caiguda es va deure a la forta retallada que va aplicar l’Aràbia Saudita al bombatge i que és un dels principals factors que ha impulsat l’encariment de l’«or negre» al juliol i continua fent-ho aquest mes d’agost.