Convenis col·lectius

Els salaris continuen recuperant poder de compra: pugen el 3,3%, un punt per sobre de l’IPC

Els salaris continuen recuperant poder de compra: pugen el 3,3%, un punt per sobre de l’IPC

Kyndryl

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els salaris pactats per convenis col·lectius estan pujant a l’ordre del 3,3% fins al juliol, un punt per sobre de la inflació. Les nòmines consensuades entre patronals i sindicats segueixen així el seu camí de recuperar part del poder adquisitiu perdut al llarg de l’actual crisi de preus, després d’un 2022 funest en aquest sentit per a la majoria de les butxaques.

Segons les dades actualitzades aquest dimarts pel Ministeri de Treball, el salari de 8,9 milions de treballadors per compte d’altri ha pujat, de mitjana, un 3,3% des de començament d’any. Fa un any, per a aquestes dates, els increments pactats eren del 2,6%. Cal remuntar-se fins al 2008 per trobar increments de salaris pactats més alts. Si bé en aquell temps la pujada salarial era més gran, però els preus collaven més i això provocava que el poder de compra estigués en retrocés.

El mes de maig les cúpules de patronal i sindicats van arribar a un acord per guiar la negociació col·lectiva, i es van situar els increments salarials de referència en el 4% per a aquest any. I, d’acord amb les dades de convenis col·lectius renovats, de moment aquesta referència s’està complint. Els plecs sectorials que es van actualitzant ho fan amb una pujada mitjana del 4,2%, dues dècimes per sobre d’aquesta referència.

Notícies relacionades

I des que els agents socials van arribar a aquest acord, les relacions entre les parts sector a sector estan sent més fluides. Dos milions de treballadors han vist renovat en aquests dos mesos els seus convenis, de manera que s’ha avançat el tradicional ‘efecte final d’any’, ja que és habitual que abans de l’estiu hi hagi negociacions enquistades i que aquestes s’acabin desbloquejant en la recta final de l’exercici.

Actualment la cobertura de la negociació col·lectiva és del 55%, tenint en compte que hi ha 8,9 milions d’assalariats les condicions laborals dels quals es regeixen per un conveni col·lectiu, sobre un total de 16,2 milions d’assalariats donats d’alta a la Seguretat Social, segons les últimes dades de juliol.