Mercat laboral
42.000 estudiants catalans, pendents de si tindran transport gratis durant les pràctiques el curs vinent
Més de 42.000 estudiants catalans esperen saber si durant el curs que ve tindran transport o no i material gratis durant les seves pràctiques. I si això anirà a càrrec de les empreses o universitats on exerceixin de becaris, si ho costejarà l’Estat o si hauran de ser ells i les seves famílies que, a més de pagar per les pràctiques, també hauran de rascar-se la butxaca per a l’abonament del transport.
Entre les moltes carpetes del Govern que es van quedar en un calaix després de l’avanç electoral, l’Estatut del Becari en va ser una. Una reforma pendent a què s’està posant cara d’aquell jugador de futbol que cada estiu sona per ser fitxat per un equip i no acaba arribant mai. Ja en els comicis del 2019, el PSOE el portava en el seu programa electoral i, malgrat això, els socialistes van acabar descartant l’aprovació d’un text per al qual Yolanda Díaz, la titular de Treball, tenia el beneplàcit dels sindicats. «Està molt verd», van al·legar des de la Moncloa.
El curs 2023-2024 serà nou, administrativament parlant, per als estudiants en pràctiques. Segons dades facilitades a EL PERIÓDICO per totes les universitats públiques catalanes, en el curs passat un total de 42.802 alumnes, entre graus i màsters, van fer pràctiques.
Una nova obligació que ja és segura –o almenys ja està en el BOE– és que a partir de gener del 2024 tots els becaris hauran de cotitzar durant les seves pràctiques, ja siguin curriculars o extracurriculars. Això implicarà un pagament a la Seguretat Social que anirà a càrrec del centre on els alumnes facin l’estada, ja sigui una empresa, una fundació o la mateixa universitat. L’Estat bonificarà al voltant del 90% de les quotes, fet que rebaixarà la factura a una aportació d’entre 10 i 15 euros mensuals per estudiant.
¿Què passa amb el transport i el material?
El pròxim inquilí de la Moncloa haurà de decidir què fa amb aquest acord ja subscrit entre l’anterior equip del Ministeri de Treball i CCOO i UGT. Segons l’acord, els estudiants en pràctiques adquirien una sèrie de nous drets, entre els quals destaquen l’obligació per part de les empreses o centres formadors de costejar-los el transport. Ja fos mitjançant un plus monetari, ja fos proporcionant-los un abonament de transport o similar. I el mateix amb l’allotjament, si les pràctiques implicaven desplaçar-se i pernoctar fora de la residència habitual, i el material.
A més, el text també incloïa una sèrie de noves sancions per castigar les empreses o centres incomplidors. En el seu grau màxim, les multes podien arribar als 225.018 euros per als que incorreguessin en una discriminació clara i sistemàtica dels estudiants per raons d’edat, gènere, religió o capacitats. Tot i que les més freqüents serien d’entre 751 i 7.500 euros per a aquelles societats que no paguessin el transport i el material dels seus estudiants. Va ser la inclusió d’aquesta bateria de multes, entre d’altres, el que va provocar l’oposició de la patronal a la norma.
Si el nou Govern l’acaben formant la coalició entre el PSOE i Sumar, l’aprovació de l’Estatut del Becari té el camí encarrilat. Tot això d’acord amb els programes electorals amb què les dues formacions es van presentar als comicis. «Impulsarem l’aprovació definitiva de l’Estatut del Becari mitjançant el diàleg, l’acord i el pacte amb els agents socials», portava el PSOE en el seu. Tot i que, al marge d’aquest, els socialistes també van prometre la gratuïtat total del transport públic urbà a estudiants fins als 24 anys, així que gran part dels becaris quedarien parcialment coberts per l’esmentada via.
Si qui aconsegueix finalment armar majories és el PP, el recorregut d’aquesta norma i la materialització dels beneficis que se’n derivin per als estudiants és bastant més difús. «Desenvoluparem incentius que promoguin la participació de l’empresa en la formació», és l’única referència als estudiants en pràctiques que portava Alberto Núñez Feijóo en el seu programa electoral. I, si es repetissin els comicis per falta de majories, l’aprovació i entrada en vigor de l’Estatut del Becari sembla improbable fins, com a mínim, el curs 2024-2025.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Grans ciutats Un xinès que viu a Barcelona explica les diferències que veu amb Madrid: "Es respira un ambient trist..."
- Turisme El poble més bonic del món és a Catalunya, segons l'Organització Mundial del Turisme
- Espanyol-Osasuna (14.00 hores) L’acomiadament més cruel de Chen
- Mobilitat interurbana El pla més complicat de Rodalies
- Escacs El prodigiós adolescent indi
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Sorteig Extraordinari de Nadal ¿Pot un vident encertar el número del Gordo de la Loteria de Nadal?
- Sorteig Extraordinari del Gordo ¿Quant toca per euro jugat en cada premi de la Loteria de Nadal el 2020?
- Illa contraposa un "finançament solidari" a la "deslleialtat fiscal"
- Els barons del PP qualifiquen de "pedaç" la condonació