2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La compravenda de vivenda va sumar al juny el seu cinquè mes consecutiu de descensos. En total es van registrar 53.999 operacions a tot Espanya, cosa que va suposar una caiguda del 6,4% en termes interanuals, segons les dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

L’efecte de la pujada dels tipus d’interès per part del Banc Central Europeu (BCE) que en un any han passat del 0% al 4,25% actual, es deixa notar en el mercat, igual com ha passat en la concessió d’hipoteques per adquirir una vivenda.

En el semestre, les transmissions de vivendes van retrocedir el 4,5% si es compara amb el mateix període de l’any anterior. Des de començament d’any, el gener va ser l’únic mes que va registrar un increment en el nombre d’operacions respecte a l’exercici precedent.

Les dades de l’INE reflecteixen que la caiguda de les operacions es va produir essencialment en el segment de vivenda utilitzada, amb 43.532, fet que suposa un descens del 9,7%, amb la qual cosa acumula baixades per sisè mes consecutiu. En canvi, les transaccions en el mercat de vivenda nova van augmentar un 10,7%, fins a les 10.467 operacions, segons l’INE.

Només el gener

La compravenda de vivenda no ha parat de descendir durant aquest exercici, a mesura que el preu del diner ha continuat pujant, amb l’excepció del gener. El segon mes de l’any va tornar a descendir i ja no ha parat fins al juny, l’última dada disponible.

En total, el 92,3% de les vivendes que es van transmetre al juny ho van ser en el mercat lliure i només el 7,7% en el protegit. Les primeres van experimentar una baixada del 6,2% en comparació amb fa un any, i les segones, un retrocés del 8,7%. D’aquesta manera, mentre les transaccions de vivenda usada acumulen cinc mesos a la baixa, les de vivenda nova s’anoten una altra pujada després de la del mes anterior.

Respecte al maig

Respecte al maig, el nombre d’operacions de compravenda va registrar un descens del 3,8%, exactament el mateix que fa un any i en contrast amb l’alça del 3,8% de juny del 2021, i, especialment, amb l’augment del 22,7% del mateix mes del 2020.

Notícies relacionades

Les comunitats amb més nombre de transmissions de vivendes per cada 100.000 habitants van ser el País Valencià (225), Múrcia (170) i Andalusia (159). 

Les comunitats autònomes que presenten els increments anuals més elevats en el nombre de compravendes de vivendes al juny van ser la Comunitat Foral de Navarra (5,1%), el Principat d’Astúries (1,9%) i el País Valencià (1,1%). Per la seva banda, la Rioja (–20,5%), Cantàbria (–18,8%) i Extremadura (–15,8%) registren els descensos més significatius en el nombre d’operacions respecte al mateix període de l’any anterior.