La compravenda de vivendes modera la seva caiguda, però continua a la baixa

CAPTURA VÍDEO AJUNTAMENT DE BARCELONA

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La compravenda de vivendes va registrar al maig un descens del 6,4% respecte a un any enrere, fins a situar-se en un total de 56.137 operacions, segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Amb aquestes dades l’activitat en el sector encadena quatre mesos consecutius de descensos, si bé se n’ha moderat la caiguda respecte al mes anterior, quan va superar el 8%.

En tot cas, aquesta evolució reflecteix l’impacte que està tenint la pujada dels tipus d’interès en el mercat. L’escalada del preu del diner, que en un any ha passat del 0% al 4% i possiblement tornarà a pujar a finals d’aquest mes, s’ha reflectit en l’euríbor, la principal referència per a les hipoteques d’interès variable. El mes passat, aquesta referència per a l’actualització dels préstecs destinats a adquirir una vivenda va tancar en una mitjana superior al 4% per primera vegada en gairebé 15 anys. Aquesta tendència, a més d’encarir les hipoteques que han de revisar-se i es troben en el primer terç de durada, el que carrega amb més interees, frena les opcions de molts potencials compradors.

Si s’amplia l’anàlisi de les dades de l’INE respecte al maig, es detecten diferències entre el mercat nou i el de segona mà. Així, la compravenda de vivendes utilitzades va baixar un 8,6% el cinquè mes de l’any, fins a sumar 45.479 operacions, mentre que les transaccions fetes sobre pisos nous van augmentar un 4,1%, fins a les 10.658 operacions.

Notícies relacionades

El 92,5% de les vivendes transmeses per compravenda al maig van ser vivendes lliures i tot just el 7,5%, protegides. En total, la compravenda de vivendes lliures va baixar un 5,8% interanual, fins a les 51.939 operacions, en tant que la compravenda de vivendes protegides va retrocedir un 13,4%, fins a sumar 4.198 transaccions. En taxa intermensual (maig sobre abril), la compravenda de vivendes es va disparar un 29,6%, la seva pujada més gran en un mes de maig des del 2017, i gairebé dos punts per sobre de la de fa un any (27,2%).

A escala autonòmica, les comunitats amb més nombre de compravendes per cada 100.000 habitants van ser el País Valencià (232), Cantàbria (183) i Andalusia (173). Les comunitats autònomes amb més increments anuals en el nombre de compravendes de vivendes al maig van ser Cantàbria (21,1%), el Principat d’Astúries (8,6%) i Castella i Lleó (7,9%). Per la seva banda, La Rioja (–37,0%), la Comunitat de Madrid (–20,5%) i les Canàries (–19,2%) van ser les que van registrar més descensos respecte a un any enrere.