Els salaris comencen a recuperar poder de compra després de més de dos anys de crisi de preus

Elisenda Pons

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els salaris comencen ara, més de dos anys després que la inflació comencés a escalar i remuntar-se a nivells propis de la dècada dels 80 del segle passat, a recuperar part del poder adquisitiu perdut. Per situar-se, quan l’IPC evolucionava per sota dels sous pactats per conveni, LeoMessi encara vestia la samarreta del FC Barcelona, Pablo Iglesias feia dues setmanes que havia deixat la vicepresidència segona del Govern i encara faltaven 10 mesos perquè Vladímir Putin ordenés envair Ucraïna

Notícies relacionades

El Ministeri de Treball ha actualitzat aquest dilluns la seva estadística de convenis col·lectius, que mostra que els salaris a mes de maig avançaven a un ritme del %. Tenint en compte que l’IPC per a aquell mateix mes l’INE el va taxar en un 1,9%, això significa que, de mitjana, els treballadors coberts per la negociació col·lectiva comencen a recuperar part del poder adquisitiu perdut. Que no és poca cosa. I és que al pic en el diferencial entre els dos indicadors s’hi va arribar el juliol del 2022, quan els preus estaven en un 10,8% i els sous vorejaven el 2,6%.

Els treballadors veuen com la moderació de preus, més que un augment desenfrenat i brusc dels sous, alleugen la pressió sobre les seves butxaques. Això sí, partides clau per al final de mes de les famílies continuen disparades. Per exemple, les últimes dades sobre el preu dels aliments situen el cistell de consum un 12% més car que fa un any. Anar a menjar a un restaurant és un 7,2% més car i per comprar un sofà o altres mobles cal pagar un 5,8% més. Totes aquestes partides continuen creixent més que els salaris. Altres despeses importants sí que tendeixen a la baixa, com la factura de la llum (-26,7%), el transport (-16,1%) i els articles tecnològics (-4,4%).