Aliments

El BBVA premia a tres empreses catalanes com a millors productors sostenibles d'Espanya

Empleats de ’Bolet ben fet’, una de les empreses premiades per BBVA

Empleats de ’Bolet ben fet’, una de les empreses premiades per BBVA / BBVA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El BBVA i El Celler de Can Roca han reconegut a Bolet Ben Fet (Sant Antoni de Vilamajor, Barcelona), Ecològica dels Pirineus (La Pobla de Segur, Lleida) i Explotacions Agrícoles Mas De Baix (Tivissa, Tarragona) com tres dels deu guanyadors dels Premis BBVA als Millors Productors Sostenibles d'Espanya del 2023. El banc ha explicat que els guardonats han destacat per les seves "bones pràctiques sostenibles dins de l'àmbit mediambiental, així com per l'impuls de l'entorn rural, el relleu generacional i la inclusió social". Prop de 150 productors de totes les comunitats autònomes s'han presentat a la quarta edició d'aquests premis, la qual cosa suposa un increment del 60% de les candidatures respecte al 2022. Els guanyadors d'aquests reconeixements formaran part d'un pla de difusió que portarà les seves històries arreu del territori nacional, i els seus productes s'inclouran en una recepta elaborada pels germans Roca. 

Els bolets 'fetge del bosc' de Bolet Ben Fet, l'hamburguesa de vedella ecològica d'Ecològica dels Pirineus i la nectarina 'Honey Top' d'Explotacions Agrícoles Mas De Baix (Catalunya); la ceba negra ecològica de L'àvia Carmen i el tomàquet rosa de Cortijo la Reina (Còrdova); el formatge de cabra floridura blanca ressò de Suerte Ampanera (Madrid); el gerd de BosqueSoria (Castella i Lleó); el tomàquet de ram d'Agromallorca (Balears); la maduixa deshidratada de Trasdeza Natur (Galícia); i el formatge semicurat de llet de cabra de Formatges Aborigen (Canàries) s'han convertit en els guanyadors de la quarta edició dels premis. 

Els productes premiats, que compten amb el certificat oficial de producció ecològica, formaran part d'una de les receptes que els germans Roca elaboren i difonen dins de 'Gastronomia sostenible', una iniciativa que BBVA també impulsa al costat del Celler de Can Roca per fer costat als petits productors d'Espanya i promoure la cuina saludable amb productes de temporada. A més, es donaran a conèixer les històries inspiradores de cadascun dels guanyadors a través d'un pla de difusió que contribuirà a situar-los en el mapa de la producció sostenible local. 

Notícies relacionades

En aquesta edició el jurat, format per membres de BBVA, El Celler i la Fundació Ecologia i Desenvolupament (ECODES), ha valorat la incorporació de criteris mediambientals, socials i de sostenibilitat econòmica en els seus models de negoci. En concret, aspectes com la disminució de la petjada de carboni; la incorporació de mesures per millorar l'eficiència energètica durant els processos de producció; les mesures adoptades en matèria d'inclusió social, el relleu generacional de l'empresa, així com la importància de la seva activitat com a motor de desenvolupament de les zones rurals. 

"Hem tornat a premiar deu iniciatives que tenen darrere històries que són tot un exemple. Projectes que poden servir d'inspiració a pimes i autònoms que estiguin incorporant la sostenibilitat en la seva activitat per evolucionar el seu negoci cap a models més sostenibles, o perquè vulguin iniciar un projecte verd i inclusiu. Estem molt satisfets amb l'increment de la participació en aquesta edició, i per haver estat capaces d'arribar a productors de tot el territori nacional amb un impacte molt positiu en l'economia local", ha destacat Alberto Cano, director de Pimes de BBVA a Espanya. Per part seva, el propietari del Celler de Can Roca, Joan Roca, ha ressaltat: "És un orgull formar part d'aquest jurat i poder donar valor als productors que treballen dia a dia compromesos amb la sostenibilitat. De la mateixa forma, aquests 10 productors fan una labor crucial tant per al medi ambient com pel futur de l'agricultura i ramaderia del país".